Sólyom nyíltan bírálta Gyurcsányt

2006.10.01. 19:20

Sólyom László köztársasági elnök szerint Gyurcsány Ferenc lelepleződése óta a demokráciába vetett bizalom megrendült és a miniszterelnök utólagos reagálásaival sem törekedett rá, hogy visszaállítsa a bizalmat. Sólyom felhívta a figyelmet, hogy a miniszterelnök személyéről kizárólag az Országgyűlésnek van lehetősége dönteni. A Fidesz köszönetet mondott Sólyomnak a "világos iránymutatásért", az MSZP viszont közölte, töretlen a bizalom Gyurcsány iránt.

A társadalmi bizalom helyreállítása a parlamenti többség kezében van - mondta Sólyom László köztársasági elnök vasárnap, az önkormányzati választás napján, a szavazókörök bezárása után, az eredmények ismertté válása előtt elmondott beszédében.

"Most az Országgyűlésnek van cselekvési lehetősége. A kormány az Országgyűlésnek felelős. Az Országgyűlés dönt a miniszterelnök személyéről. Az Országgyűlés helyreállíthatja a szükséges társadalmi bizalmat. A megoldás kulcsa a parlamenti többség kezében van" - közölte az államfő a Sándor-palotában.

Sólyom László a legsürgetőbb feladatnak az államháztartás rendbehozatalát nevezte. Mint hozzátette, a felelősség elől egyetlen kormány sem térhetett volna ki, mindnek vállalnia kellett volna, hogy a lakosságra súlyos terhet ró. Ilyen gazdasági programot azonban nem lehet sikerre vinni a terhet viselők bizalma nélkül.

"A frakciótársaknak szóló miniszterelnöki beszéd ismertté válása mélységesen megrázta Magyarországot. A felháborodás jogos volt. Az országszerte kialakuló békés tüntetések számomra az emberek egészséges erkölcsi érzékét bizonyították. A katarzis, a megtisztulás azonban elmaradt. (...) A miniszterelnök folyamatosan kitér az alapkérdés tisztázása elől. Nem ismeri el, hogy megengedhetetlen eszközöket használt annak érdekében, hogy a hatalmat megtartsa és azután fogjon hozzá az állami pénzügyek rendbetételéhez - fogalmazott a köztársasági elnök.

"A hazugság fogalmát jelentéséből kiforgatta és kiterjesztette az elmúlt tizenhat év politikájára. Nem fedheti el az alapvető erkölcsi konfliktust annak előtérbe állítása sem, hogy a miniszterelnök szerint milyen bátor tett volt, illetve lesz hozzányúlni az egészségügy, a nyugdíjak, az oktatás, az állami támogatások immár finanszírozhatatlan rendszeréhez" - vélekedett Sólyom László.

A köztársasági elnök szerint az elmúlt két hét eseményei tovább mélyítették társadalom megosztottságát, miközben nagy szükség lenne a társadalmi egyetértés és együttműködés minimális szintjére az ország gazdasági helyzete miatt. "Ha minden úgy folytatódik, mint eddig volt, nem lesz meg a minimális egyetértés" - mondta Sólyom. "Kérem, hogy a pártok ennek figyelembe vételével értelmezzék a választási eredményeket, és felelősségük tudatában tervezzék lépéseiket" - tette hozzá.

A köztársasági elnök kitért arra is, megengedhetetlennek tartja, hogy nyilvántartást készítsenek békés tüntetőkről. A rendőrségnek pedig szigorúan be kell tartania a törvényt azzal kapcsolatban, hogy miként bánhat az előállított emberekkel - mondta Sólyom.

Sólyom László beszédére röviden reagált Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Szijjártó azt mondta: "köszönjük a világos beszédet és a világos iránymutatást, elnök úr". A szóvivő szerint a köztársasági elnök beszéde azt jelenti, hogy a "morális, erkölcsi és politikai válságért a miniszterelnök a felelős", és rámutatott a kivezető útra is. Szijjártó az MTV kérdésére nem árulta el, szerinte milyen kivezető utat sugallt a köztársasági elnök, úgy vélte, ez világosan kiderült a beszédből.

MSZP: töretlen a bizalom Gyurcsány iránt

Juhász Ferenc MSZP-alelnök azt mondta Sólyom beszéde után, hogy a parlamenti többség támogatja Gyurcsány Ferencet. "Igaza van Sólyom Lászlónak, amikor azt mondja, hogy holnaptól a politika nem folytathatja ott, ahol eddig csinálta, és igaza van abban, hogy a parlamenti többségnek van alkotmányos lehetősége, és a parlamenti többség az alkotmányos lehetőséggel élni fog, meg fogja valósítani a kormányprogramot" - fogalmazott Juhász. Nyakó István, a párt szóvivője is megerősítette: a bizalom töretlen Gyurcsány iránt, a konstruktív bizalmatlansági indítvány szóba sem jöhet.

Szili Katalin házelnök is megszólalt Sólyom szavaival kapcsolatban. Szerinte ez "méltatlan nyilatkozat" egy államfőhöz. Szili megjegyzése azért is érdekes, mert a köztársaságielnök-választáson annak idején ő volt Sólyom László riválisa. A házelnök egyébként úgy vélte, neki a jelenlegi helyzetben nincs mit lépnie, a frakcióknak kell bármit dönteniük. "Ez nem egy parlamenti választás harmadik fordulója volt. Mindenesetre a pártoknak elemezniük kell az eredményeket és felelősségük taudatában kell dönteniük" - fogalmazott Szili Katalin.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője pedig azt mondta, szerinte nem volt tapasztalható a bizalom összeomlása, amiről Sólyom László köztársasági elnök beszélt vasárnap este. A szabad demokrata politikus a közszolgálati televíziónak nyilatkozva közölte, néhány ezer ember, egy esetben mintegy 15 ezer ember tüntetett. Szerinte az Árpád-sávos zászlókat lobogtatókat, zsidó neveket tartalmazó listákat összeállítókat nem lehet békés tüntetőknek nevezni. Azt mondta: a kormánypártok - a köztársasági elnök szavaira is figyelve - hétfőtől teszik a dolgukat, kormányozni fognak.

Az MDF álláspontjához képest sok újat nem tartalmazott a köztársasági elnök beszéde, hasonló álláspontot képviselt az MDF eddig is - vélekedett Dávid Ibolya pártelnök. Hozzátette: ebben a helyzetben Gyurcsány Ferenc kezében van a megoldás kulcsa, illetve az MSZP-SZDSZ koalíciónak - a koalíció jelölhet ugyanis új miniszterelnököt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK