Veteránokat is kiütöttek a fideszesek

2006.10.01. 23:26

Az ötödik kerületben Rogán Antal lenyomta Steiner Pált, veszített a második kerületben Horváth Csaba, bukott Veszprémben Dióssy László. A kormánypártok elveszítették Kecskemétet, Békéscsabát, Szolnokot, Győrt, Salgótarjánt. A megyei közgyűlések ellenzéki többségűek lettek. Összegyűjtöttük a legnagyobb bukókat - mindannyian kormánypártiak.

A szocialisták eddigi kerületi polgármesterei, megyeszékhely-vezetői közül sokan óriási bukásokat könyvelhetnek el. A megyei és a fővárosi közgyűlések is átalakulnak: az ellenzék sokkal jobb pozícióba került. Orbán Viktor szerint ezzel az MSZP "történelmi vereséget szenvedett".

A II. kerületben Horváth Csaba (MSZP-SZDSZ) eddigi polgármester veszít: 52 százalékos támogatottságával megelőzte őt Láng Zsolt ellenzéki jelölt. Az V. kerületben Steiner Pál (MSZP-SZDSZ) bukott el : Rogán Antal a jelek szerint legyőzi az eddigi polgármestert. Rogán csaknem 53 százalékot szerzett, míg Steiner népszerűsége csak 43,75 százalékra volt elég.

A XVI. kerületben dr. Szabó Lajos Mátyás eddigi polgármester (korábban MSZP-s, most a Polgármesterklub jelöltje) hatalmas vereséget szenvedett: a szavazatok mindössze 6,86 százalékát szerezte meg. A fideszes Kovács Péter győz ebben a kerületben (50,12 százalék). Vidorné Szabó Gyöngyi, akit az MSZP-SZDSZ az eddigi polgármester helyett indított, 38 százalékot szerzett. A XXII. kerületet is elbukta az MSZP: Bollók Istvánné eddigi polgármester veszített Szabolcs Attila ellen, akit az ellenzék több pártja jelölt: a Fidesz, a KDNP és a Jobbik. Az MDF nem állt Szabolcs Attila mögé, holott két ciklussal ezelőtt a politikus az ő színeikben vezette a kerületet.

Az MSZP több megyeszékhelyen nagy bukást szenvedett el. Kecskeméten az eddigi polgármestert (Dr. Szécsi Gábor, SZDSZ-MSZP) leváltotta a fideszes dr. Zombor Gábor, aki csaknem hatvan százalékkal győzte le riválisát. Nagyot bukott az SZDSZ-es Pap János, eddigi polgármester Békéscsabán, ahol az ellenzéki jelölt, Vantara Gyula csaknem 13 százalékkal több szavazatot kapott. Győrben Borkai Zsolt fideszes jelölt győzött a szavazatok csaknem ötven százalékával (49,53 százalék). Ezzel Győr is ellenzéki vezetésű lett: eddig MSZP-s polgármestere volt Balogh József személyében, igaz, ő most nem szállt be a versenybe.

Szolnokon is a Fidesz váltja az eddigi baloldali vezetést: csaknem 49 százalékkal nyert Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP). Pedig az MSZP még csak nem is az eddigi polgármesterrel, Botka Lajosnéval próbálkozott, hanem Vass Lajos személyében menet közben lovat váltottak. Fideszes lett a vezetés Salgótarjánban is. Salgótarjánban bár alig több mint egy százalékkal, de legyőzte MSZP-s ellenfelét, Dóra Ottót Székyné dr. Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP). A szavazás érdekessége, hogy az eddigi polgármester, Puszta Béla alig több mint 12 százalékot kapott. Puszta ugyanis most nem az MSZP színeiben, hanem függetlenként indult - a szocialista párt Dóra Ottót indította helyette.

Nagyot bukott Szekszárdon Kocsis Imre Antal (SZDSZ-MSZP): csak negyven százalékot szerzett, míg ellenfele (Horváth István, Fidesz-KDNP) a szavazatok hatvan százalékát szerezte meg. Veszprémben veszített az eddigi polgármester, Dióssy László (SZDSZ-MSZP): legyőzte a fideszes Debreczenyi János, aki több mint hét százalékkal kapott több szavazatot Dióssynál.

A megyékben a közgyűlések összetétele egyértelműen az ellenzék győzelmét mutatja: az ő listáik vezetnek mindenütt, kivéve Heves megyét, ahol egyenlő az állás. A szavazatok feldolgozottsága mindenütt csaknem teljes. A legnagyobb különbséget a tízezer fő alatti lakosságszámú települések produkálták: a jelenlegi feldolgozottság szerint összesen 334 ellenzéki képviselőt küldenek a megyei közgyűlésekbe, míg a kormánypártok jelöltjei közül ezt csak 189-en mondhatják el magukról. A tízezernél népesebb településekből 153 ellenzéki és 120 kormánypárti képviselő kerülhet be a megyei közgyűlésekbe.

Heves megye és Budapest kivételével - ahol egyenlő arányban szereztek mandátumot a kormánypárti és ellenzéki jelöltek - minden megyében az ellenzék szerzett többséget a megyei (illetve a fővárosi) közgyűlésben. Budapesten a kormánypártok és az ellenzéki pártok a jelenlegi - mintegy 54 százalékos - feldolgozottság szerint 33-33 mandátumot szereznének. A Fidesz-KDNP 30, az MSZP 24, az SZDSZ 9, az MDF 3 mandátumra számíthat, a MIÉP úgy tűnik, nem jutott be a fővárosi közgyűlésbe. Ez az eredmény az SZDSZ-nek lenne nagy érvágás: négy évvel ezelőtt 16 jelöltjük jutott a közgyűlésbe. Az MSZP négy éve ugyanennyi mandátumot szerzett, a Fidesz viszont 21-et.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK