Többen szavaztak eddig mint négy éve

2006.10.01. 8:57

Délután fél hatig a szavazók valamivel több mint 46 százaléka adta le a voksát az önkormányzati választásokon. A részvételi arány kicsivel magasabb mint négy éve ilyenkor volt. Győrben és egy fővárosi kerületben kampánycsend-sértés történt, volt, ahol gyertyafénynél kezdték a szavazást, Pakson meghalt egy idős szavazó.

Délután 17:30-ig a választásra jogosultak 46,53 százaléka adta le szavazatát az önkormányzati választásokon. Ez valamivel magasabb mint négy éve volt. A legmagasabb részvételi arányt 15 órakor Nógrád megyében mérték, itt a szavazók 38,29 százaléka - összesen 91 000 ember - voksolt. A legalacsonyabb arányban Komárom-Esztergom megyében szavaztak: a választásra jogosultak 31,35 százaléka ment el voksolni. A fővárosban a választók 37,49 százaléka adta le szavazatát délután 3 óráig.

A kisebbségi önkormányzati választásokon 15 óráig a választásra jogosultak 43,67 százaléka adta le szavazatát. A legmagasabb részvételi arányt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mérték: 48 százalékot. A szavazati arány a legalacsonyabb - 36,81 százalék - Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt. A fővárosban a választók 37,69 százalékaadta le szavazatát délután 3 óráig a kisebbségi önkormányzati választáson.

Elhunyt egy idős szavazó, kampánycsend-sértés több helyen

Gyomaendrődön rendőrt kellett hívni egy dühöngő szavazópolgár miatt - közölte az MTI-vel a helyi választási iroda vezetője. A gyomaendrődi 15. számú szavazókörben vasárnap délután egy, a körzethez tartozó választópolgár nem tudta igazolni a személyazonosságát. A helyi szavazatszámláló bizottság vezetője ezért arra kérte, hogy menjen haza és hozza magával iratait, mire a férfi dühöngeni kezdett. A kiabáló szavazó szidalmazta a jelenlévőket, fel akarta borítani a bútorokat és fenyegette a bizottság tagjait. A bizottság végül értesítette a rendőrséget, ám mire a hatóság kiérkezett a dühöngő ember már elhagyta a helyszínt. A szavazást nem függesztették fel.

Leadta voksát, majd elhunyt egy idős férfi egy paksi szavazóhelyiség előtt. A biritói szavazókörben a szavazóhelyiségből kilépve lett rosszul a 74 éves férfi, aki összeesett és a helyszínen életét vesztette.

Győrben egy kampánycsend-sértéssel kapcsolatos panaszt utasított el a helyi választási bizottság - megalapozatlanság miatt, mivel nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy valóban a kampánycsend óráiban helyeztek ki szórólapokat az egyik párt aktivistái, miként azt a panasz benyújtója állította. Egy másik ügyben ugyanakkor megállapította a kampánycsend-sértést az illetékes választési bizottság. Egy hirdetési újságot ugyanis, - amely pénteken jelent meg és az egyik párt polgármesterjelöltjének egész oldalas hirdetése szerepelt - szombaton juttatták el az olvasókhoz.A fővárosi V. kerületben ugyancsak kampánycsend-sértést állapított meg a helyi választási bizottság. Itt egy Fővám téri szavazókör elé szombaton olyan autó parkolt, amelynek oldalán kép és felirat szólít fel az egyik helyi szervezet jelöltjének támogatására.

A fővárosi XIX. kerületben áramszünet nehezítette a munkát néhány szavazókörben, azért a szavazás gyertyafény mellett kezdődött vasárnap reggel. Az Ady Endre út, Főút, Hungária út három helyszínén, 6 szavazókörben nem volt áram. Az elektromos művek 6 óra után nem sokkal megszűntette a hibát. Magyarország legkisebb településének lakói vasárnap reggel 6 óra 40 perckor már le is adták szavazatukat. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sztanicska 11 szavazója az Abaújlakon berendezett szavazóhelyiségben voksolt.

Nyolcmillióan szavazhatnak

Vasárnap összesen közel 11 ezer szavazókörben adhatja le voksait a több mint 8 millió szavazó az önkormányzati választásokon. A voksolás, amelyen települési és kerületi vezetőket, területi önkormányzati, valamint kisebbségi képviselőket választhatnak, este 7 óráig tart. A választás egyfordulós, az eredmények a részvételi aránytól függetlenül érvényesek.

A választók, attól függően, hogy a fővárosban, megyei jogú városban, 10 ezernél nagyobb, vagy annál kisebb lélekszámú településeken adják le voksukat, eltérő számú szavazólapokra számíthatnak. A legtöbb szavazólapot a budapestieknek kell kitölteniük, ők szavazhatnak a főpolgármester, a kerületi polgármester és az önkormányzati képviselő, továbbá a helyi kisebbségi önkormányzat képviselőjének személyéről és a fővárosi közgyűlés összetételéről.

Mozgássérültek, beteg vagy idős választópolgárok akár a szavazás napján is kérhetnek mozgó urnát a választókerületükben lévő szavazatszámláló bizottságtól. Érvényes szavazatnak az számít, ha szavazólapon szereplő jelöltek vagy pártok nevénél lévő körbe tollal + vagy x jelet írnak. Észrevételekkel, panaszokkal, választási szabálytalanság gyanújával a helyi választási bizottsághoz fordulhatnak a szavazók.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK