A bunkózás dacosabbá tette Tarlóst

2006.10.01. 19:21

Magát lebunkózott kerületi polgármesternek nevezve ünnepelte Tarlós István független, de a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt , hogy csekély különbséggel lett második Demszky Gábor mögött. Az újraválasztott főpolgármesternek azt ajánlotta, vigyen rózsát Dávid Ibolyának, hiszen ha az MDF nem indította volna Katona Kálmánt, akkor nyerhetett volna. Tarlós azt ígérte: a rendet fogja képviselni a közgyűlésben, és nem lesz könnyű partner. Olvassa el tudósításunkat arról, miként zajlott a választás estéje Tarlós központjában!

24.00

Éjfél előtt alig 10 perccel tűnt fel a kampánysátorban Tarlós István, akit hívei óriási tapssal fogadtak, azt skandálva: "Szép volt Pista". A jobboldali támogatással induló független jelölt láthatóan nagyon örült a választási eredménynek, amely a beszédekor - csaknem teljes feldolgozottság mellett - 1,8 százalékos hátrányát mutatta Demszky Gáborhoz képest.
"A lenézett, lebunkózott kis kerületi polgármester rendkívül megnehezítette a nagy Demszky Gábor életét" - mondta Tarlós, aki "nem tudott gratulálni a győztesnek, mert szerinte az újraválasztott városvezető az elmúlt hetekben sportszerűtlenül küzdött".

"Demszky Gábor soha többet nem mondhatja, hogy Budapest egy liberális város" - jelentette ki Tarlós, majd hozzátette: Demszkyt a koalíciós pártok mentették meg "kínkeservesen". Valamint a Katona Kálmánt elindító MDF, amely szerinte ezzel "kiiratkozott a konzervatív pártok köréből"- tette hozzá. "Ajánlom, hogy Demszky Gábor vigyen egy nagy csokor piros rózsát Dávid Ibolyának" - mondta nagy derültséget okozva.

A csekély különbségtől felvillanyozott Tarlós már a jövőről is beszélt, azt ígérte, hasznos tagja lesz a Fővárosi Közgyűlésnek. "De nem leszek könnyű partner, azt az értékrendet fogom képviselni, amit eddig is, racionalitást, egyszerűséget". Tarlós köszönetet mondott kampánystábja tagjainak, és támogatóinak, akiknek ünneplését a Queenn "We are the champions" (Győztesek vagyunk) száma közepette fogadta.

22.15

Óriási ováció tört ki a Tarlós-kampánysátorban, amikor a tévékivetítőn megjelent Orbán Viktor. A Fidesz elnökének beszédét tapssal és élénk eszmecserével fogadták Tarlós szimpatizánsai. Érezhetően egyre feszültebb a közönség, ahogy némileg csökken Demszky előnye.

22.00

Tíz órakor több mint 65 százalékos feldolgozottság mellett Demszky Gábor 47,5 százalékon áll, míg Tarlósra 44,47 százalék voksolt.

21.45

Élénk vita bontakozott ki Tarlós hívei között, mivel többen hangosan szidalmazni kezdték az MDF-et, amiért az elindította Katona Kálmánt a főpolgármesteri posztért. A hangoskodók szerint ugyanis pontosan a sorsdöntő százalékokat veszi el Tarlóstól.

21.15

Ötven százalékos feldolgozottság mellett némileg csökkent Demszky Gábor előnye, a volt óbudai polgármester már csak 3,85 százalékkal van lemaradva negyed tízkor. A szimpatizánsok először az este folyamán hangos tapssal fogadták az eredményt.

20.50

Már nagyjából százan követik figyelemmel az eseményeket a kivetítőn, amely a csatornák végigpásztázása után végül megállapodott a közszolgálati adó választási műsorán. A közönség elégedetten nyugtázza, amikor egy-egy megyei közgyűlés választásnál Fidesz előnyt mutat az összesítés. Elégedetlenkedve fogadják viszont a főpolgármester választás jelenlegi állását, de azt is, hogy "még csak ennyin" áll a voksok feldolgozottsága. Pedig pár perccel 21 óra előtt több mint 40 százalékos a feldolgozottság, Demszky Gábor valamivel több mint 5 százalékkal vezet a független Tarlós előtt.

Fotó: Venczel Attila

20.15

A sátorban továbbra sincsenek sokkal többen, de a hangulat emelkedettebb, ami részben a "Tarlós Pista" márkajelzésű vörösbornak is köszönhető. Ezt kifejezetten a kampányfinisre készíttették, az egyik felettébb bizakodó szervező megjegyzi: "ha nyerünk, lehet, hogy holnaptól már gyártani fogják". Tarlós kampánystábjának tagjai a legizgatottabbak az összegyűltek közül, mint mondják, nem szabad foglalkozni a közvélemény-kutatásokkal, amelyek szerint Tarlóst megelőzi Demszky Gábor. "Az előzetes felméréseknél óriási a hibahatár" - magyarázza optimizmusát az egyik stábtag.

19.45

Pár tucatnyira nőtt a Tarlósnak szorító emberek száma a kampánysátorban, a többség egyelőre beszélget, és a kivetítőn a Hír Tv választási adását nézi. A helyszínt biztosító két rendőrautóban láthatóan unatkoznak a rendőrök, semmi dolguk nem akad. Egyetlen politikust sem látni. Egy asszony máris hazaindul, mint mondja, itt a VIII. kerületben később nem mer az utcán járkálni, majd rádión meghallgatja az eredményeket.

19.20

"Ne vonjunk le elhamarkodott következtetéseket ilyen kis minták alapján készült statisztikákból" - mondta Pesty László, Tarlós István kampányfőnöke a Demszky Gábor előnyét mutató előzetes felmérésekre reagálva. A kampányfőnök örül annak, hogy az előzetes jóslatokkal ellentétben nagyjából annyian mentek el szavazni mint négy éve. Szerinte a Gyurcsány-beszéd miatt sokan kiábrándultak és otthon maradtak, ezt azonban kiegyensúlyozták azok, akik az utcai összetűzéseket tűrhetetlennek tartva ki akarták nyilvánítani a véleményüket. "Az nevet, aki utoljára nevet" - tette hozzá Pesty, aki ennél részletesebben nem akart beszélni várakozásairól.

19:00

Kevéssel hét óra előtt még csak rendőrök, a kampánystáb tagjai és a legnagyobb létszámban újságírók gyülekeznek a Köztársaság téren, Tarlós István kampányközpontjában. A tér sarkán található irodával szemben, a szabadban egy nagy sátrat állítottak fel, itt szoríthatnak a független jelölt szimpatizánsai. Az [origo]-nak a kevés vendég egyike elmondta: Baranya megye egy kis településéről érkezett a családjával. Tehát nem is szavazhatott a fővárosi főpolgármesterre, de "ellenzéki érzelműként" mégis itt akart lenni. Tarlós István várhatóan csak később, 21 óra után érkezik a helyszínre.

Bár a Fidesz támogatja, az MSZP közelében várja az eredményeket Tarlós István független főpolgármester-jelölt. Tarlós még kampánya kezdetén rendezte be irodáját a Köztársaság téren - alig pár háznyira a szocialisták székházától -, és most ugyanitt figyeli, milyen kimenetele lesz a választási küzdelemnek. A helyszínre várják a szimpatizánsokat is. A választások előtt alig egy héttel egyébként Tarlós azt mondta, hogy bár nyerni szeretne, zokszó nélkül tudomásul veszi, ha a város mégis Demszky Gábort szeretné vezetőjének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK