Össztűz alá vették Sólyomot a kormánypártok

2006.10.02. 13:09

Ellentámadásba mentek át a kormánypárti politikusok Sólyom László vasárnapi, a kormányfőt élesen bíráló beszédére reagálva. Az MSZP szóvivője szerint a köztársasági elnök is erkölcsileg kifogásolható módon szerezte meg a hatalmat annak idején. Szili Katalin házelnök az egész beszédet minősítette méltatlannak az államfői tisztséghez, míg Kuncze Gábor SZDSZ-elnök példátlannak és "elég furcsának" nevezte Sólyom mondatait. Az [origo] összegyűjtötte a rendszerváltás utáni legsúlyosabb konfliktusokat, amikor az államfő és a miniszterelnök ütközött egymással.

"Túl vagyunk az antivilágon" - reagált a köztársasági elnök szavaira Nyakó István MSZP-szóvivő az [origo]-nak. Nyakó hozzátette: "Ha valamit akar mondani Sólyom, akkor azt mondja ki egyenesen". A politikus ezzel arra utalt, hogy az államfő hangsúlyozta: most az Országgyűlésnek van cselekvési lehetősége, a kormány is a parlamentnek felelős, és az Országgyűlés dönt a miniszterelnök személyéről. Nyakó hangsúlyozta, hogy érzik ennek a felelősséget, ennek megfelelően próbálják kormányozni az országot, elkezdeni a reformokat a Brüsszelben elfogadott konvergenciaprogramnak megfelelően.

A szocialisták szóvivője ugyanakkor támadta is az államfőt azon mondata kapcsán, miszerint Gyurcsány Ferenc megengedhetetlen eszközöket használt hatalma megtartásához. "Sólyom László annak idején az alkotmány és a jog szellemével ellentétes módon szerezte meg a tisztségét, amikor - az első fordulót követően - már nyílt szavazással választották meg őt. Emlékszünk rá, lehetett látni a szavazólapokat." Nyakó így folytatta: "Ezen simán felülemelkedett az elnök. Helyesen tette. Mi is felülemelkedtünk a kikerült balatonőszödi beszéden." Mint emlékezetes, Sólyom László - elvileg titkos - megválasztásakor több Fidesz-politikus megmutatta szavazólapját a sajtónak, és ellenőrizték egymás voksait is, nehogy valaki közülük titokban átszavazzon a kormánypártok jelöltjére, Szili Katalinra.

Vasárnap kora este, nem sokkal 19 óra után, tehát még a választási eredmények ismerete előtt tartotta meg beszédét az államfő. Ebben Sólyom László azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc lelepleződése óta a demokráciába vetett bizalom megrendült és a miniszterelnök utólagos reagálásaival sem törekedett rá, hogy visszaállítsa a bizalmat. Sólyom felhívta a figyelmet, hogy a miniszterelnök személyéről kizárólag az Országgyűlésnek van lehetősége dönteni.

Juhász Ferenc MSZP-alelnök szintén célzott vasárnap esti sajtótájékoztatóján Sólyom László szerinte nem éppen erkölcsös megválasztására, majd közölte: a parlamenti többség támogatja Gyurcsány Ferencet. "Igaza van Sólyom Lászlónak, amikor azt mondja, hogy holnaptól a politika nem folytathatja ott, ahol eddig csinálta, és igaza van abban, hogy a parlamenti többségnek van alkotmányos lehetősége, és a parlamenti többség az alkotmányos lehetőséggel élni fog, meg fogja valósítani a kormányprogramot" - fogalmazott Juhász.

Szili Katalin házelnök is reagált Sólyom szavaira. Szerinte ez "méltatlan nyilatkozat" volt egy államfőhöz. Szili megjegyzése azért is érdekes, mert a köztársaságielnök-választáson ő volt Sólyom László riválisa. A házelnök egyébként úgy vélte, neki a jelenlegi helyzetben nincs mit lépnie, a frakcióknak kell bármit dönteniük. "Ez nem egy parlamenti választás harmadik fordulója volt. Mindenesetre a pártoknak elemezniük kell az eredményeket és felelősségük taudatában kell dönteniük" - fogalmazott Szili Katalin.

A koalíciós partner SZDSZ elnöke "elég furcsának" nevezte a Sólyom-beszédet hétfőn reggel, az MTV Nap-Kelte című műsorában.  Kuncze Gábor úgy fogalmazott, "Még nem volt rá példa, hogy egy köztársasági elnök egy választás napján a kormányfő lemondatása mellett állt volna ki" - hangsúlyozta a politikus.

Demszky Gábor a beszéd kapcsán közölte, ez a megnyilvánulás csak "olaj volt a tűzre", ezért nem kellett volna elmondani. "Az elnök úrnak semlegesebbnek kellene lennie, mint amit tegnap hallottunk tőle" - jelentette ki az újraválasztott budapesti főpolgármester. A politikus elismerte, hogy egy köztársasági elnök esetén nem szokás őt arra kérni, hogy magyarázza meg a saját beszédét, de most - mint mondta - mégis jó lenne, ha kifejtené, pontosan hogyan értette, amit mondott, mert "ő sem a Jóisten földi prófétája, el is magyarázhatná akár" a szavait, tekintettel arra, hogy "a vita felmelegítésével (...) a helyzetet ő hozta tegnap létre".

Megkérdeztük Kumin Ferencet, az államfő politikai tanácsadóját, hogy Sólyom László üzenete valóban az volt-e, a parlamenti többségnek - magyarán az MSZP és az SZDSZ képviselőinek - le kellene váltania Gyurcsány Ferencet. "Semmiféle pluszértelmezést nem kell adni a beszédnek" - felelte az elnöki hivatal munkatársa. A tanácsadó szerint világosan fogalmazott Sólyom, amikor az alkotmányosságot nevezte a "végső menedéknek", azzal viszont nem értett egyet Kumin, hogy az államfő szavai csak a kormánypártok felé tartalmaztak bírálatot. Példaként említette, hogy Sólyom László ellentmondva Orbán Viktor szavainak kijelentette: az önkormányzati választás nem népszavazás.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK