Gyurcsány bizalmi szavazást kér maga ellen

2006.10.02. 12:11

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy bizalmi szavazást kér a kormány programjáról. A szavazást pénteken tartják a parlamentben. Ez egyfajta válaszlépés Sólyom László köztársasági elnök vasárnap esti, nagy visszhangot kiváltó beszédére, amelyben élesen bírálta Gyurcsányt a hazugságos beszéd miatt. A Fidesz elnöke ócska trükknek nevezte a bizalmi szavazás ötletét. 

Bizalmi szavazást kér a kormány programjáról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki ez ügyben kezdeményezte a parlament rendkívüli ülésének összehívását október 6-ára, péntekre. Gyurcsány ezt hétfőn jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón, és hozzátette, a bizalmi szavazás a miniszterelnök személyéről is szól.

Gyurcsány egyúttal gratulált a Fidesznek az önkormányzati választáson aratott győzelméhez, és elismerte, ma a többség kritikusan viszonyul a kormány politikájához. Azt mondta ugyanakkor, hisz a kormány programjában, mert szerinte az egyensúlyteremtés elkerülhetetlen, a reformok elodázhatatlanok, és a fejlesztésekre most van egyszeri nagy esély. Kérdésekre nem válaszolt, így nem reagált Orbán Viktor hétfőn közölt ultimátumára sem.

Az MSZP-frakció kedden dönt arról, támogatja-e Gyurcsányt. A párt országos elnöksége ugyanakkor azt javasolja a frakciónak, hogy a pénteki bizalmi szavazáson támogassa a miniszterelnököt. Ezt Hiller István közölte, és hozzátette, nincs kétsége afelől, hogy a koalíciós partnerek támogatni fogják a kormányfőt.

A Fidesz elnöke hétfői sajtótájékoztatóján hazug, ócska trükknek nevezte a bizalmi szavazást. Orbán közölte: azt várják az MSZP-től és az SZDSZ-től, hogy bizalmi szavazás helyett konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be. Amennyiben azonban csütörtökön 13 óráig nem történik meg az első döntő lépés a miniszterelnök menesztése érdekében, akkor a Fidesz péntek délutánra a Kossuth térre hívja az embereket.

A bizalmi szavazás kérése egyfajta válaszlépés lehet Sólyom László köztársasági elnök vasárnap esti, nagy visszhangot kiváltó beszédére, amelyben élesen bírálta Gyurcsányt a kiszivárgott hazugságos beszéd miatt, és jelezte, a megoldás kulcsa a parlament kezében van. Ezt többen úgy értelmezték, hogy az államfő a miniszterelnök leváltására szólította fel az Országgyűlést.

Bizalmi szavazást a kormány akkor kér maga ellen, mikor úgy látja, hogy vele szemben megingott a bizalom - mondta Halmai Gábor alkotmányjogász, a Széchenyi Egyetem jogászprofesszora az MTI-nek. Halmai elmondta, a magyar alkotmányos rendszerben a parlament kétféleképpen tudja leszavazni a kormányt. Az egyik a bizalmi szavazás, a másik a bizalmatlansági indítvány. Ez utóbbit nem a kormány, hanem a képviselők egyötöde kezdeményezi a parlamentben.

A jogászprofesszor hangsúlyozta: a miniszterelnök által esetlegesen kezdeményezett lépés azt jelenti, hogy ha a szavazás során a kormány nem kapná meg a többséget, akkor le kell mondania. A lemondás ebben az esetben kötelező a kormányra nézve, mert saját maga vállal kötelezettséget a lemondásra a bizalmi szavazással.

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese még Gyurcsány bejelentése előtt azt nyilatkozta, a parlamenti ülésen a kormányfőnek lehetősége lesz bizalmi szavazást kérni, és ezzel pontot tenni egy folyamat végére, annak érdekében, hogy minél hamarabb stabilitás legyen Magyarországon. Szekeres hozzátette, az MSZP elnöksége hétfőn, a frakció kedden ülésezik.

Veres János pénzügyminiszter pedig a Gazdasági Rádiónak azt mondta, a bizalmi szavazás célja, hogy egyértelművé tegyék, "mi az önkormányzati választások felhatalmazása, kik mire kapnak megbízást az önkormányzati választások eredményeképpen, illetve a parlamenti választások eredményeképpen" Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek azt nyilatkozta - szintén még Gyurcsány hivatalos bejelentése előtt - hogy a párt Ügyvivő Testülete és frakciója hétfőn délután ülésezik, akkor alakítja ki álláspontját a bizalmi szavazásról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK