Kuncze Gábor megerősítette, hogy nem indul újra az SZDSZ elnöki posztjáért. Azt mondta, a pártnak elég időt hagy arra, hogy megtalálja utódát.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn bejelentette: nem indul újra az elnöki posztért a párt tavaszi küldöttgyűlésén. Kuncze 1997 áprilisától töltötte be - hosszabb megszakítással - az SZDSZ elnöki pozícióját. Kuncze az 1998-as választások után a párt rossz szereplése miatt lemondott a vezetésről. 2001-ben ismét pártelnökké választották, és ebben a pozíciójában 2003-ban és 2005-ben is megerősítették.

Kuncze volt 1994-ben az SZDSZ miniszterelnök-jelöltje, majd az MSZP-vel kötött koalíciós kormányban belügyminiszteri posztot vállalt. Amikor 2002-ben újra kormányra kerültek a liberálisok, nem vállalt kormányzati pozíciót.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy indokolta meg döntését, hogy 2001 óta tölti be ezt a pozíciót és egy politikusnak időnként tudnia kell visszavonulni a vezető tisztségből, amikor ezt saját akaratából megteheti. Arra a kérdésre, hogy ajánl-e maga helyett valakit, azt felelte, elég időt hagyott a pártnak arra, hogy megtalálja utódját. A korábbi jelzések alapján várható, hogy Kóka János gazdasági miniszter és Fodor Gábor is indul, utóbbi már többször próbálkozott.