Nem került horogra újabb álrab

2006.10.02. 11:14

Nem találtak újabb álrabot a büntetés-végrehajtási intézetekben. A börtönökben azután indult vizgálat, hogy egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélt férfi helyett egy másik ember ülte le a büntetést.

Lezárult a büntetés-végrehajtási intézetekben az a vizsgálat, amelyben esetleges álrabokat keresett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). Yazbekné Szabó Katalin, a BVOP szóvivője elmondta: nem találtak újabb, az augusztusihoz hasonló esetet.

A BVOP augusztus 16-án egy bejelentés alapján tudta meg, hogy egy jogerősen elítélt személy helyett más ülte le a kiszabott büntetést. Az egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélt férfi helyett ülő fogvatartott, 11 hónap letöltését követően szabadult a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből. A jó magaviselete miatt korábban elengedett férfi távozása után telefonon értesítették az intézet parancsnokát arról, hogy aki szabadult, nem volt azonos azzal a személlyel, akinek a szabadságvesztést le kellett volna töltenie. A rendőrségnek sikerült megállapítani a személyazonosságát annak az embernek, aki egy Kecskemétre bejelentkezett férfi helyett vonult börtönbe, s mindkét személy ellen elfogatóparancsot adtak ki.

Két hete önként jelentkezett a rendőrségen a rabdublőr. A körözött férfival szemben mintegy 2,5 millió forintos kárigénye van a büntetés-végrehajtásnak. Ennyibe került ugyanis az államnak az álrab: ez napi mintegy 7400 forintot jelent "teljes ellátással", őrzéssel együtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK