Ultimátumot adott az MSZP-nek Orbán

2006.10.02. 13:39

Orbán Viktor Fidesz-elnök hétfőn ultimátumot adott az MSZP-nek. Azt mondta, ha 72 órán belül nem menesztik Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, akkor péntek délután nagygyűlést tartanak a Kossuth téren. Orbán kilátásba helyezte, hogy addig fognak demonstrálni, amíg Gyurcsány nem távozik a hatalomból.

A Fidesz hétfő délelőtti elnökségi ülésén úgy döntöttek: felszólítják az MSZP-t, hogy 72 órán belül tegyen eleget az önkormányzati választáson megnyilvánult népakaratnak és menessze a miniszterelnököt - jelentette be az elnökségi ülést követően Orbán Viktor pártelnök.

Ha csütörtökön 13 óráig nem menesztik Gyurcsány Ferencet vagy nem adják egyértelmű jelét annak, hogy meneszteni fogják, a Fidesz péntek délutánra a Kossuth térre hívja szimpatizánsait.

Az ehhez szükséges engedélyekről már tárgyalnak a rendőrséggel - közölte a Fidesz elnöke. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az [origo]-nak későbbre ígért tájékoztatást a Fidesz engedélykérelméről.

Orbán azt is hozzátette: nem csak egy gyűlésről van szó, hanem egy folyamat veheti kezdetét, ami addig tart, amíg Gyurcsány nem távozik. A további demonstrációk időpontját egyelőre nem jelölte meg a pártelnök.

Orbán a kilátásba helyezett bizalmi szavazásról azt mondta, hogy "hazug és ócska trükk", mert nem bizalmi szavazásra lenne szükség, hanem bizalmatlansági indítványt kellene benyújtani Gyurcsány Ferenc ellen.

Az MSZP szerint Orbán Viktor a parlamenti demokráciának adott ultimátumot. "Orbán Viktor téved, ha azt hiszi, hogy a parlamentet ultimátumokkal lehet befolyásolni és irányítani. Téved, ha utcai megmozdulásokkal akarja zsarolni a magyar parlamentet" - közölte Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője. Hozzátette: bizalmatlansági indítványt annak kell benyújtania, aki bizalmatlan, ezért azt javasolja a Fidesz elnökének, nyújtson be konstruktív bizalmatlansági indítványt.

"Az SZDSZ elkötelezett a koalíció és a stabilizációs politika mellett, nincs más út Magyarországon" - mondta hétfőn Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint Orbán Viktor felül akarja írni a közjogi rendet, és az utcáról akarja megdönteni a demokratikus és szabad országgyűlési választáson született eredményt. "Ilyen zsarolásnak nem szabad engedni, mert az anarchiához vezet" - mondta Kuncze Gábor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK