Szereted a becsületességet, most mégis arra készülsz, hogy megmásítsd szavaidat. Tudod, hogy az emberek nem tiltakozhatnak éjt nappallá téve a kormány ellen, ezért felszólítod híveidet, hogy minden alkotmányos eszközt ragadjanak meg a hazug kormány gáncsolására, mert ha ezt nem teszik meg, akkor a kormány a fejükre nő, és egymást követik majd a Gyurcsány-csomagok.

Megfordul a fejedben, hogy meghirdesd az alkotmányos igazságosság és politikai szeplőtlenség mozgalmát és arra kérd a veled egyetértőket, hogy kis gyűléseken, békés összejöveteleken egy gyertya meggyújtásával tiltakozzanak a kormány által elkövetett, de meg nem bánt hazugságok ellen.

Ezzel azonban sokan nem érik már be. Aki hisz benned, az a harcos vezérben, a nép vezetőjében hisz. Ők az igazságot, az igazságtevést várják tőled, ezért logikus, mégis köztes megoldásod nemtetszést vált ki a párt szavazói körében, és ez hamar begyűrűzik a párttagságba is.

Felerősödnek azok az áprilisi választások után is felcsendült hangok, amelyek szerint Orbán többé már nem a jövőt szolgálja. Még egy politikai tekintélyvesztést nem bírsz el, hiába mutatsz rá az egyértelműnek tűnő tényre: nincs, aki utánad jöhetne. Könnyen elképzelhető, hogy a párt ezúttal másként gondolja majd. A háborút elvesztetted, és lehet, hogy már egy csata is kifog rajtad.

Ezt a politikai csatát elbuktad.

 

(Ez a cikk az [origo] politikai szerepjátékának része, amelynek lényege, hogy eljátszik a különböző lehetőségek gondolatával. A játék kezdőoldalára ide kattintva juthat el.)