Újraszámolást kér a pécsi Fidesz

2006.10.04. 17:23

A polgármester-jelöltekre leadott szavazatok újraszámlálását kérte Pécsett a Fidesz és az Összefogás Pécsért Egyesület, tekintettel arra, hogy a szocialista jelölt kevesebb mint háromszáz szavazattal nyert, miközben több ezer érvénytelen szavazat volt. A két szervezet szerint a töredékszavazatokat is rosszul adták össze, ezért ezt is felülvizsgáltatják.

A töredékszavazatok elosztásának felülvizsgálatát és a polgármesterjelöltekre leadott szavazatok újraszámlálását kérte a Fidesz és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) a területi választási bizottságtól szerdán Pécsett.

"Szerintünk a szavazatszámláló szoftver hibásan számolta ki a töredékszavazatokat, és nekünk, valamint a Fidesz-KDNP-nek eggyel több mandátum járna, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek pedig eggyel kevesebb a pécsi képviselő-testületben" - indokolta a lépést Kővári János, az ÖPE alelnöke a beadvány benyújtását megelőző sajtótájékoztatón.

Magyarázata szerint Pécsett a Fidesz a KDNP-vel közösen, az ÖPE támogatásával indította el jelöltjeit a választáson. Az egész országban egységesen alkalmazott szavazatszámláló program az ÖPE-t felismerte, a Fideszt és a KDNP-t azonban két pártnak vette, holott egy jelölőszervezetként regisztrálták magukat. A szoftver a három párt töredékszavazatait nem felezte, hanem harmadolta, így 2700 szavazat elveszett.

Ez azért fontos, mert a vasárnapi voksolás végeredménye alapján az MSZP a polgármesterrel együtt 21, a Fidesz 16, az SZDSZ 2, az MDF és az Összefogás Pécsért Egyesület 1-1 tagot delegálhat a testületbe. Ha a töredékszavazatokat hibásan osztották el és a polgármestert nem számítják, az MSZP, valamint a Fidesz-MDF-ÖPE között mandátumegyenlőség alakulhat ki.

A Fidesz képviselője, Mellár Tamás beszámolt arról, hogy a Fidesz a töredékszavazatok számolási rendszerének felülvizsgálatán túl a polgármesterjelöltekre leadott szavazatok újraszámolását is kéri a választási bizottságtól. Ezt azzal indokolta, hogy a fideszes Páva Zsolt 287 érvényes vokssal maradt alul a szocialista Tasnádi Péterrel szemben, és az érvénytelen szavazatok száma meghaladta a félezret. Így szerinte az újraszámolás az alkalmas eszköz "mindkét fél megnyugtatására, az esetleges hibák korrigálására".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK