Medián: A többség nem akar gyűlésezést

2006.10.05. 7:19

Az emberek többsége elutasítja a Fidesz utcai megmozdulását - írja a Népszabadság a Medián felmérése alapján. A közvélemény azonban a bizalmi szavazással, illetve a válság lehetséges megoldásaival kapcsolatban már erősen megosztott - derül ki a kutatásból.

A legkevésbé a Fidesz utcai tüntetésével kapcsolatban megosztottak a megkérdezettek - jóllehet itt is erősen különböznek a vélemények a pártszimpátia alapján. Az összes megkérdezett 60 százaléka szerint nem helyes a Fidesznek az utcára vinnie az embereket, ám a kormánypárti és ellenzéki szimpatizánsok esetében gyökeresen eltér ennek megítélése: előbbiek 98, utóbbiak 28 százaléka tartja helytelennek a demonstrációt, míg a pártpreferencia nélkülieknek 69 százaléka van ezen a véleményen - derül ki a Népszabadság által a Mediántól megrendelt telefonos közvélemény-kutatásból.

Jóval kiegyenlítettebbek az erőviszonyok azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök bizalmi szavazást kért maga ellen. Az összes megkérdezett 42 százaléka szerint ez felesleges színjáték, míg 38 százalékuk helyes lépésnek véli. Az ellenzéki szimpatizánsok 71, a kormánypártiak 6, a pártnélküliek 33 százaléka tartja Gyurcsány Ferenc lépését színjátéknak, míg az ellenzékiek 21, kormánypártiak 76 és pártnélküliek 30 százaléka tekinti helyesnek.

Ami leginkább megosztja az embereket, az a válság lehetséges megoldása. A teljes lakosság 27 százaléka véli úgy, hogy maradnia kellene a Gyurcsány-kormánynak, 17-17 százalék szerint kellene új miniszterelnök, illetve átmeneti szakértői kormány, 21 százalék előrehozott választást tekinti megoldásnak, míg 18 százalék nem tudja, hogyan lehetne kilábalni a válságból. A pártszimpátiát tekintve nem meglepő, hogy a kormánypárti szavazók 80 százaléka a mostani kormányfő maradását tartaná üdvözítőnek. Az ellenzékiek ugyanakkor már megosztottabbak: 42 százalékuk előrehozott választást, 31 százalékuk szakértői kormányt látna szívesen, de ötödük szerint maradhatna akár a Gyurcsány-kormány is.

A felmérésből kiderül az is, hogy az emberek 83 százaléka hallott a köztársasági elnök vasárnap esti beszédéről, közülük minden második úgy értelmezte Sólyom László szavait, hogy lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, minden harmadik megkérdezett viszont úgy értette, hogy a helyzet megoldásának kulcsa a parlamenti többség kezében van. A megkérdezettek többsége (52 százalék) szerint az államfő beszéde segítette a politikai válság megoldását - olvasható a Népszabadságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK