Följelentette magát három férfi a Budapesti Rendőr-főkapitányságon csütörtök délelőtt; bevallották, hogy részt vettek a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű megrongálásában a tévéostrom idején. Mindhármuk vallomását meghallgatta a rendőrség, de eljárás egyikük ellen sem indult, mivel állításuk szerint nem követtek el bűncselekményt. Az önfeljelentők az általuk igazságtalannak tartott letartóztatások ellen akartak tiltakozni akciójukkal.

Tömeges önfeljelentési akciót terveztek a Kossuth tériek a Teve utcai rendőrszékház elé csütörtök délelőttre, de végül csak három férfi jelentette fel magát a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A tiltakozás célja a tüntetők honlapja szerint az volt, hogy elérjék "a bebörtönzött nagyszámú politikai fogoly szabadon bocsátását".

"Az önfeljelentőket meghallgatták, majd szabadon távozhattak" - közölte az [origo]-val Schőn Péter, a BRFK kommunikációs osztályvezetője délután. "Nem indul ellenük eljárás, hiszen a saját elmondásuk szerint nem követtek el bűncselekményt" - tette hozzá.

Az önfeljelentők azt tudatták a rendőrséggel, hogy a Magyar Televízió székházának ostroma idején részt vettek a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű megrongálásában.  Az egyik önfeljelentő, Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője elmesélte az [origo]-nak, hogy a közel három órán át tartó meghallgatáson jegyzőkönyvbe mondta: polgári engedetlenségi akciójával szolidaritást akart vállalni azokkal a tüntetőkkel, akiket a szovjet emlékmű ledöntése miatt tartóztattak le. Molnár ugyanakkor azt állítja, hogy ő maga tevékenyen nem vett részt a ledöntésben, de "a diktatúra jelképet megrugdosta, leköpdöste".

Az ügyvivő szerint két társa is hasonló vallomást tett. Az önfeljelentők úgy látják, sérült a demokratikus joggyakorlat, mert a zavargások miatt jelenleg előzetes letartóztatásban vagy őrizetben lévők - állításuk szerint - nem kaphattak jogi segítséget. Mint mondták, "rengetegen" vannak a fogdában, akik csak szemlélők voltak. Molnár Tamás közölte: mihelyt szabadon engedik a letartóztatottakat, kártérítési perek tucatjait fogják elindítani.
   
Molnár Balázs, a kurucinfo internetes portál főszerkesztője az önfeljelentés előtt újságíróknak elmondta: elege van abból, hogy "a rendőrség politikai foglyok üldözésével van elfoglalva", és másokat is arra biztat, kövessék példáját és jelentsék fel magukat. "Csoportosan és felfegyverkezve leköptem a szovjet emlékművet" - mondta saját tettéről.

Az emlékművet az elmúlt négy évben már többször megrongálták. Szeptember 18-án a Magyar Televízió székházának ostromakor a tüntetők megnyitották az emlékművet körülvevő kordont, leverték az obeliszk déli oldalán lévő szovjet címert, a talapzat domborműveit, és összefirkálták az emlékművet.

[origo] / MTI