Nem ugrott meg hirtelen a vekkerórák iránti kereslet csütörtök délután óta, amikor Orbán Viktor bejelentette: a pénteki nagygyűlésükre mindenki hozzon magával egy zászlót, egy mécsest és egy ébresztőórát. Az [origo] által megkérdezett órásboltok mindegyikében azt mondták: nem valószínű, hogy a Fidesz-elnök ötlete miatt megrohamoznák őket vekkerekért a vásárlók. Olyan kereskedő is akad, akinek ugyan a Parlament közelében van a boltja, de épp a gyűléstől tartva hamarabb be fog zárni.

Orbán Viktor péntek 16 órára nagygyűlést hirdetett a Kossuth térre, miután eredménytelenül járt csütörtökön az a 72 órás ultimátum, amit Gyurcsány Ferenc lemondására adtak. A Fidesz elnöke azt mondta, a kormányellenes megmozdulásra mindenki hozzon magával nemzetiszínű zászlót, egy mécsest és egy vekkerórát. Utóbbira szerinte azért van szükség, mert - amellett hogy érzékelteti, hogy lejárt a miniszterelnök ideje - jelzi, hogy nem fenyegető demonstrációról van szó.

Az [origo] által megkérdezett órásboltok mindegyikében hallottak a vekkeres felhívásról, de sehol nem tapasztaltak vásárlói rohamot ennek következtében. Volt olyan üzlet, ahol ugyan logikusnak tartották volna, hogy akárcsak a ballagás vagy nőnap idején a virágboltokban, úgy az ébresztőórás politikai gyűlés miatt náluk is megugrik majd a kereslet, de ennek egyelőre nyoma sincs. "Délután is vásárolhatnak még órát azok a tüntetők, akik elfelejtettek volna magukkal vinni" - reménykedett az egyik eladó.

Ébresztőórát már 990 forintért is lehet kapni, így a Fidesz ötletének a megvalósítása csak a különösen igényes tüntetőknek jelentene nagyobb anyagi ráfordítást, akik nem érik be az egyszerűbb modellekkel. Mint megtudtuk, akár 34 ezer forintba is kerülhet egy-egy komolyabb vekker, ez viszont már számos - egy szabadtéri nagygyűlés szempontjából is felettébb hasznos - pluszszolgáltatásra képes. Így például méri a légnyomást, és a hőmérsékletet, valamint időjárás-előrejelzés is be van építve az órába.

A Parlament közelében található Nádor utcai órásboltban az [origo]-nak azt mondták: nem hogy nem emelkedett az óraeladás az üzletben a nagygyűlés következtében, de inkább még csökkent is a forgalom a szinte teljesen lezárt környező utcák miatt. Alig két sarokra található a bolt a Kossuth tértől, mégsem használják ki a kínálkozó üzleti lehetőséget egy hosszabb pénteki nyitva tartással. "Sőt, ma inkább előbb bezárunk, nehogy megint kődobálás legyen, vagy ilyesmi" - magyarázta az órás.

Gergely Zsófia