Szombaton ismét menetrendszerűen utasokat szállítanak a Combino villamosok a Nagykörúton. A Combinókat az éjszakai zavargások óta vonták ki teljesen a forgalomból, előtte pedig úgy kímélték őket, hogy csak a csúcsforgalom után járhattak.

Szombaton üzemkezdettől ismét menetrendszerűen utasokat szállítanak a Combino villamosok a Nagykörúton - közölte a BKV Zrt. vezérigazgatója pénteken. Aba Botond elmondta: eddig 20 Combinót szállított le a gyártó Siemens cég a megrendelt 40-ből. A már Budapesten lévő villamosok közül 12-nek van hatósági vizsgája. Ezek közül szombattól hat szállít majd utasokat, 3-3 a 4-es és a 6-os villamos vonalán. Hétfőtől további három, a következő héttől pedig újabb három villamos áll majd forgalomba.
   
A vezérigazgató közölte, hogy egyelőre nincs több olyan járművezetőjük, aki vezethetné ezeket a villamosokat. Így a villamosok forgalomba állítása függ attól is, hogy hány járművezető tud levizsgázni az új villamos vezetésére.
 
A Combinókat az éjszakai zavargások óta vonták ki teljesen a forgalomból. Attól tartottak ugyanis, hogy támadás éri őket. A Combinók ezt megelőzően is csak korlátozottan jártak, a villamosokat ért rongálások miatt csak a csúcsforgalom után közlekedhettek. Az üzemszünet ideje alatt a Siemens kicserélte a villamosok hajtóművét is.

A Combinók üzembe helyezésével és üzemeltetésével kapcsolatban szakértői vizsgálatok is zajlottak az elmúlt hónapokban. Székely Gábor, a BKV felügyelő bizottsága elnökének indítványára az augusztusban elkészült egyetemi szakértői jelentés kapcsán további kérdéseket fogalmazott meg a felügyelő bizottság. A testület várhatóan rövidesen ismét foglalkozik ezzel a témával.