Lemond a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöki tisztéről Toroczkai László, aki pénteken este a Kossuth téren azzal indokolta döntését, hogy "a forradalom szervezésébe kezd". Az [origo] kérdésére Toroczkai elmondta, reméli, hogy Orbán az élére áll a forradalomnak.

Toroczkai László nem sokkal azután, hogy a Fidesz nagygyűlése befejeződött és a tüntetés újrakezdődött a Kossuth téren, bejelentette: a mozgalom elnöki posztját átadja egy másik fiatalnak és "szervezi a forradalmat, ha életfogytiglani börtönök repkednek is a levegőben".

Az [origo] kérdésére közölte, reméli, hogy Orbán Viktor "mellé áll a forradalomnak, nem pedig fölé". Toroczkai elmondta azt is, többet várt a pénteki Orbán-szónoklattól, azt szerette volna, ha a Fidesz vezetője kimondja, nem csak Gyurcsány Ferenc a probléma, hanem a mögötte álló MSZP és SZDSZ is.

A szervezet éléről lemondott ex-vezető lépése indokaként közölte azt is, hogy szeptember 18-i tévéostrom után "a személyes életében is sok minden megváltozott amióta belekeveredett a forradalmi eseményekbe". Toroczkai arra utalt, hogy mindez kihat a családjára és a munkájára is.

Toroczkai az elmúlt egy hónapban lett országosan ismert: számos alkalommal szónokolt a Kossuth téren, és ott többször kijelentette, hogy ő vitte át az embereket a Szabadság térre az MTV székházához, hogy ott beolvassák a petícióját.

A Trianon-ellenes, határon túli akciókat is vállaló Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjével ezt megelőzően a szlovák hatóságoknak gyűlt meg a baja. Toroczkai ugyanis a szlovákiai magyarellenes incidensek miatt tüntetést jelentett be a szlovák belügyminisztérium elé, amelyet azonban a szlovák hatóságok betiltottak. Toroczkai ennek ellenére megjelent Pozsonyban, ahonnan a szlovák rendőrök elvezették, majd öt évre kiutasították Szlovákiából. A HVIM szervezi a Magyar Szigetet is.

[origo]/MTI