Pénteken országszerte utcára vonultak a gazdák, hogy tiltakozzanak a kormány általuk gazda- és vidékellenesnek tartott intézkedései és tervei ellen. A kora reggeli óráktól egészen délutánig félpályás útlezárásokra kell számítani szinte minden megye nagyobb útjain.

Az ország szinte minden megyéjében, megközelítőleg 60 helyszínen kezdték meg figyelemfelkeltő demonstrációjukat a gazdák péntek reggel. Obreczán Ferenc, a megmozdulást szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) főtitkára az [origo]-nak elmondta, hogy az országszerte előre bejelentett félpályás útlezárásokat a különböző helyszíneken reggel 7 és 10 óra között kezdték, és délután 3 és 5 óra között fejezik be. 

A gazdák összesen valamivel több mint 1 000 járművel vonultak az utakra, Bács-Kiskun megyében három nagyforgalmú főúton zárták le a fél útpályát személyautókkal, traktorokkal és más erőgépekkel, Csongrád megyében pedig több mint 100 járművel szállták meg a 43-as út egyik oldalát. Nógrád megyében egy, Szabolcsban és Tolnában három, Pest megyében négy, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig hat helyen vonultak az utakra.

Néhány traktor Budapesten, a pesti alsó rakpart melletti parkolóban is felsorakozott, egyedül Vas megyében nem tartottak egy helyszínen sem gazdatüntetést. Németh Lajos rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának osztályvezetője szerint a kora délutáni órákig nem volt szükség rendőri intézkedésre, és komoly torlódások sem alakultak ki az ország útjain.

Gazdasági követelések

A demonstrációkat szervező Magosz több vezetője, így elnöke és egyik alelnöke is a Fidesz országgyűlési képviselője, Budai Gyula, a szervezet demonstrációs bizottságának vezetője szerint ennek ellenére a gazdák tüntetésének nincs politikai indíttatása. Mint mondta, nekik gazdasági követeléseik vannak, arról pedig nem tehetnek, hogy a Fidesz is pont arra a napra tette nagygyűlését, amelyre ők már hetek óta szervezték megmozdulásukat.

A gazdakörök egyébként több helyszínre már szeptember 25-től bejelentették demonstrációikat, de Obreczán Ferenc szerint nem akarták megzavarni a választások nyugalmát, ezért vártak a fellépéssel. A demonstrációs bizottság azért döntött a pénteki tüntetés megtartása mellett, mert megítélésük szerint a választások után sem történt változás, sőt - mint fogalmazott - a helyzet bizonyos területeken még rosszabbodott is.

A gazdák többek között a Gyurcsány-csomag gazdákat súlyosan érintő következményei és a földtörvény tervezett módosítása ellen tiltakoznak, de több más követelést is megfogalmaznak. Obreczán kitért például arra, hogy a feketemunka felszámolására tett intézkedések miatt az őszi betakarítások idején már a szomszédok sem mehetnek át segíteni egymásnak, illetve hogy az EU által elfogadott szabályok a kukorica intervenciós felvásárlásának olyan feltételeket szabtak, amelynek a magyar kukorica nem felel meg.

A Magosz főtitkára azt is hangsúlyozta, hogy a 2005-ös agrárdemonstrációt lezáró megállapodásból az utolsó két pont kivételével minden csak részben vagy késve valósult meg. Az utolsó két pont pedig gyakorlatilag arról szólt, hogy a gazdák fejezzék be a tüntetést és menjenek haza - tette hozzá. Obreczán az [origo] kérdésére megerősítette, hogy a figyelemfelkeltő tüntetéssel a gazdákat károsan érintő intézkedések és tervek - köztük a Gyurcsány-csomagot - visszavonását szeretnék elérni.