Áder János azzal vádolta meg a kormányfőt Kossuth téri beszédében, hogy morális és politikai válságba sodorta az országot, valamint közérdekű adatokat hamisított meg. Ez utóbbi  miatt büntetőfeljelentést tesz a Fidesz a kormányfő ellen - jelentette ki az ellenzéki politikus. Az Országgyűlés alelnöke előtt Kerényi Imre volt színidirektor álhíreket olvasott fel a színpadon, például a tömegbe lövető Horn Gyuláról.

Orbán Viktor pénteki bejelentésének megfelelően elindult az a nagygyűléssorozat a Kossuth téren, amelynek keretén belül minden nap 5 és 6 óra között fideszes vezérszónokok tartanak beszédet az ellenzéki szimpatizánsok előtt. Ahogy azt a pártelnök előre bejelnetette: a szombati eseményen Áder János szólt az ismét sokezres tömeghez.

Az Országgyűlés alelnöke formális vádbeszédet tartott a megjelentek előtt, amelynek minden mondta úgy kezdődött, hogy "Vádolom Gyurcsány Ferencet". A politikus szerint a kormányfő morális válságot okozott, növelte a munkanélküliséget, duzzasztotta az államadósságot és adócsökkentésről beszélt, miközben a hatalom megszerzése után adóemelési csomagot kényszerített rá az országra.

Áder vádirata szerint a miniszterelnök ellehetetlenítette a középvállakozásokat, szétverte a Széchenyi-tervet, és megszüntette a gyermekek után járó adókedvezményt. "Vádolom Gyurcsány Ferencet, hogy trükkök százaival terelte el a figyelmet az ország valós helyzetéről, aljas kampányokat szervezett, démonizálta Orbán Vitkort" - folytatta Áder a felsorolást.

A politikus egy konkrétumról is beszámolt, amikor kijelentette: A Fidesz büntetőeljárást kezdeményez Gyurcsány Ferenc ellen, mert közérdekű adatokat hamisított meg. Mint az köztudott, egy ideje a legnagyobb ellenzéki pártban egy munkacsoport is foglalkozik azzal, miként lehetne bíróság előtt felelősségre vonni emiatt a miniszterelnököt.

Érdekességként tekinthetünk arra, hogy a pénteken kezdődött nagygyűléssorozat második felszólalója éppen Áder János volt, ugyanis ő az országgyűlési választások óta háttérbe vonult. Az előző ciklusban frakcióvezetőként ő volt az egyik legtöbbet szereplő Fidesz-politikus, ehhez képest - legalábbis az MTI archívuma szerint - idén augusztusig egyetlen nyilvános nyilatkozatot sem tett. Megválasztották ugyan a parlament alelnökének, de ebben a pozícióban sem exponálta magát.

Ádert megelőzően Kerényi Imre lépett a színpadra, ami némileg meglepő is lehet, hiszen az elmúlt hetekben volt rá példa, hogy személyét élesen bíráló szónoklat is elhangzott a téren. A volt színiigazgató álhírekkel szórakoztatta a politikai ellenfelet kigúnyoló mondataira fogékony közönséget. Többek között arról beszélt, hogy Horn Gyula a közelben álló Földművelésügyi Minisztérium tetejéről géppisztollyal a Kossuth téri tüntetők közé lőtt, mert "nosztalgiázni akart."

Molnár Tamás, a téren már hetek óta zajló eseményeket koordináló Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője az MTI kérdésére azt mondta, hogy Orbán Viktornak, mint 1956-ban Nagy Imrének, illene többször megjelenni a téren zajló tüntetésen.

Vasárnap 5 órától folytatódik a Fidesz nygygyűléssorozata: Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető és Bayer Zsolt publicista szólal majd fel a Kossuth téren. Mint korábban Orbán Viktor kijelentette: a demonstrációk végső célja a kormányfő távozásának elérése, és szakértői kormány életre hívása.