Kitiltják az alkoholt a Kossuth téri tüntetésről

2006.10.08. 16:13

A Kossuth téri tüntetés szervezői az alkohol kitiltásával szeretnék megakadályozni, hogy a szombat este történtekhez hasonlóan megint újságírókat inzultáljanak a demonstráció egyes résztvevői. A tüntetőket arra kérték: tisztelelettel és segítőkészen álljanak a média munkatársaihoz.

"Nagyobb szigorúságot" rendeltek el vasárnap a Kossuth téri tüntetés szervezői a sajtót ért inzultusokról szóló szombat éjjeli beszámolók, illetve az azt követő médiaérdeklődés hatására. A szervezők arra hívták fel a tüntetőket, hogy "a legnagyobb tisztelettel és segítőkészséggel" viszonyuljanak a téren jelenlévő újságírókhoz, tévériporterekhez és a segédszemélyzethez.

Az MTI beszámolója szerint szombat éjjel egy újságírót azért fenyegettek meg a szemmel láthatóan ittas rendezők a Kossuth téren, mert megakadályozta, hogy a nyilvános WC ajtaját megrongáló férfit megverjék. Egy másik újságírótól azzal az indokkal akarták a kezében tartott diktafont elvenni, hogy nem kapott engedélyt a demonstráció főszervezőitől hangrögzítésre, és nincs engedélye ahhoz sem, hogy fotókat készítsen. Az újságírót megfenyegették és kilátásba helyezték, hogy amennyiben továbbra is a téren marad, a rendezők között lévő verőemberek "ellátják a baját".
   
A helyszíni főrendező vasárnap azt hangoztatta, hogy "vessék ki maguk közül", aki alkoholt fogyaszt a téren, és kilátásba helyezte, hogy rendőri intézkedést kérnek az árusok ellen, ha alkoholt árusítanak, vagy nem hajlandóak elvinni azt a térről. A tüntetés szervezői óvták a jelenlévőket az alkoholfogyasztástól, mondván: a "szemétben fetrengő ittas emberekről" nyilvánosságra kerülő felvételek alapján az a benyomás keletkezhet a kívülállókban, hogy ez jellemző az egész demonstrációra.

Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006. egyik ügyvivője korábban úgy reagált az MTI-nek az újságírók inzultására vonatkozó vádakra, hogy "Látni szeretném azt az újságírót, akit éjszaka inzultus ért a Kossuth téren." "A híradások után reggel kikérdeztem a szervezőket, rendezőket, de nem számoltak be ilyen esetekről" - tette hozzá.

Az ügyvivő szerint "sok embert küldtek már el munkahelyükről, mert látták képüket a tüntetésen készült fotókon". A szervezők tisztában vannak azzal, hogy a demonstráció révén közszereplők lettek, így nem akadályozhatják meg azt, hogy a fotósok megörökítsék őket, de "az egyszerű tüntetők megkérhetik ezt magukra nézve".
   
Takács András is beszámolt egy szombat éjszaka történt incidensről az MTI-nek. Közlése szerint egy "provokátor" először beszélgetett a tüntetőkkel, be is mutatkozott, majd felrúgta a Rákóczi szobor mellett a tüntetés elején felállított "Temetjük a Gyurcsány kormányt! Nektek nincs feltámadás!" feliratú koporsót. Takács szerint ezután értesítették a jelenlévő rendőröket, akiket az illető nem várt meg, hanem elfutott.

Az MTI információi szerint az elmúlt napokban több televíziós társaság munkatársát is megfenyegették, az egyik kereskedelmi csatorna operatőrének kezéből pedig kiütötték a kamerát. Szombaton késő este néhány rendező azért inzultálta a még jelenlévő újságírókat, mert véleményük szerint a tényeket elferdítve, kizárólag negatív szemszögből mutatják be "erkölcsi forradalmukat".

[origo] / MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK