Nem érhet hátrány egyetlen diákot sem politikai nézetei miatt, vagy azért, mert részt vesz valamelyik tüntetésen - közölte az oktatási biztos. Aáry-Tamás Lajoshoz több szülő is fordult állásfoglalást kérve ebben a kérdésben. A középiskolák vezetői között akad, aki teljesen tiltja a politizálást, de van olyan gimnázium is, ahol egyáltalán nem szabályozzák ezt a kérdést.

"Ha megkérdeznek a diákok, nyíltan elmondom, hogy mit gondolok a tüntetésekről" - mondta az [origo]-nak Doba László, a belvárosi Eötvös József Gimnázium igazgatója. Ebben a középiskolában nem hoztak arra vonatkozó utasítást, hogy a tanárok és a diákok politizálhatnak-e. A tanulóknak nem tiltják, hogy ilyen témákról beszéljenek, azt pedig a tanárokra bízzák, hogy mit mondanak, ha a diákok kikérik a véleményüket politikai kérdésekről.

Vannak azonban olyan iskolák is, ahol lebeszélik a diákokat a politikai aktivitásról. "Inkább visszatartanám a diákokat, bár nem tudok róla, hogy mennének tüntetni" - mondta a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese. A Kölcseyben egyébként már régóta létezik az iskola politikamentességéről szóló állásfoglalás, a tanárok pedig ehhez tartják magukat.

Elmondhatják a tanárok a véleményüket a tüntetésekről vagy politikai kérdésekről, viszont nem erőltethetik rá nézetüket a diákokra - mondta az [origo]-nak Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási biztoshoz az utóbbi hetekben több szülő is fordult azzal a kérdéssel, hogy érheti-e hátrány az iskolában a gyerekeket azért, mert részt vesznek a tandíjellenes vagy akár más jellegű demonstrációkon. Volt olyan középiskola is, ahol már kilátásba helyezték, hogy nem marad következmény nélkül, ha a diákok tüntetni mennek. A téma még az óvodákban is felvetődött: az egyik intézményben megtiltották az alkalmazottaknak, hogy a szülőkkel a tüntetésekről beszéljenek.

Nem érhet hátrány egyetlen diákot sem azért, mert részt vesz valamelyik tüntetésen, a tanulókat is megilleti a szabad véleménynyilvánítás joga és a gyülekezési jog is - közölte az oktatási biztos. Iskolaidőben a diákoknak az iskolában van a helyük, de utána nem korlátozhatja őket az iskola ilyen kérdésekben. Az iskola részéről két dolog tilos: a diákok kivezénylése tüntetésre vagy a diákok eltiltása egy-egy tüntetéstől - tette hozzá Aáry-Tamás Lajos.

Tiefenthaler Eszter