Meglévő túlsúlyt erősítene tovább Lamperth

2006.10.10. 10:27

A kormány valószínűleg a jelenleg is erős pénzosztó pozícióját erősítené tovább azokkal a tervezett törvénymódosításokkal, amelyekről Lamperth Mónika területfejlesztési miniszter beszélt az MSZP szombati választmányi üléséről kiszivárgott felvételen. Az évente közel 50 milliárd forint felett rendelkező regionális területfejlesztési tanácsokban jelenleg is a kormányzati delegáltak vannak többségben.

Jelenleg is a kormányzati delegáltak vannak többségében a regionális területfejlesztési tanácsokban, így törvénymódosításokkal a kormány csak a pozícióját erősítheti tovább - mondta az [origo]-nak az MSZP szombati választmányi üléséről kiszivárgott felvétel kapcsán Enyedi György, az MTA gazdasági és jogtudományi osztályának munkatársa. Ez pedig egyértelműen politikai érdekeket szolgál - tette hozzá a szakértő.

A Magyar Rádió vasárnap hozta nyilvánosságra azt a felvételt, amelyen Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter beszél arról, hogy a területfejlesztési törvénynek olyan módosítását terjeszti majd elő, ami "erős lehetőséget és mandátumot" ad a kormánypárti politikusoknak a regionális területfejlesztési tanácsban.

Az [origo] szerette volna megkérdezni az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot, hogy a tervezett módosítás milyen konkrétumokat fog tartalmazni, illetve hogy abban miként oldanák meg a kormányzati pozíciók erősítését. A tárcánál azonban eddig nem reagáltak megkeresésünkre.

A regionális területfejlesztési tanácsokra azért van szükség, mert az önkormányzati törvény nem engedélyezi, hogy a megyei önkormányzatok részt vegyenek az állami és uniós fejlesztési forrás elosztásában. Így erre a célra külön testületeket kellett létrehozni, ezt a szerepet töltik be a regionális területfejlesztési tanácsok.

A hét fejlesztési tanácsban azonban nem a választott képviselők - megyei közgyűlések, megyei jogú városok - vannak többségben, hanem a kormány által delegált tagok. A területfejlesztési minisztérium név nélkül nyilatkozó vezető beosztású munkatársa az [origo]-nak azt mondta, a tárcák által delegáltak között jelenleg nagy számban találhatók pártpolitikusok is.

A mindenkori kormányzati túlsúlyon változtatott volna, ha a Fidesz tavasszal megszavazza a regionális választott önkormányzatokról szóló törvényt. Akkor ugyanis a pénzek elosztásról döntő testületek tagjait is a megyei közgyűlésekhez hasonlóan az állampolgárok választották volna meg. A Fidesz pedig valószínűleg többségbe került volna ezekben, mivel az önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP 19 megyei közgyűlésből 17-ben többséget szerzett.

Azt, hogy milyen célra mekkora összegeket költhetnek el a régiók, a költségvetési törvény határozza meg. Idén a hét regionális fejlesztési tanács összesen közel 50 milliárd forintot kap A régiók közül a legtöbb forrást, 11,18 milliárd forintot a közép-magyarországi osztja szét, míg a legkevesebb pénz, 3,45 milliárd a nyugat-dunántúliaknak jut. A pályázatok kiírása, valamint elbírása azonban már nem állami feladat, erről a regionális tanácsok döntenek.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK