Rabtársai kínoztak meg egy fiút a börtönben

2006.10.09. 13:55

Brutálisan megkínoztak cellatársai egy 16 éves fiút a fiatalkorúak börtönében Miskolcon. A fiút megverték, fajtalankodásra kényszerítették, majd miután ájulásig fojtogatták, felakasztották egy csőre. A kínzásban részt vevők ellen eljárás indult, a fiatalt átszállították egy másik intézetbe.

Cellatársai kínoztak meg egy fiatalembert a fiatalkorúak regionális börtönében Miskolcon. A 16 éves fiút többször megverték, fajtalankodásra kényszerítették, a legutolsó alkalommal pedig egy lepedőkből font kötéllel a tűzjelző csőre akasztották - mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője.

Az öt cellatársból négyen kínozták a fiatal fiút, a több napon át tartó bántalmazás miatt keletkezett sérüléseket az orvos szakértő is diagnosztizálta - tette hozzá Martossy György. Elmondása szerint az orvosi jelentés alátámasztotta, hogy a fiatalembert az úgynevezett "altatásos módszerrel" is bántalmazták, ami azt jelenti, hogy hátulról addig szorították a nyakát, míg el nem ájult, majd egy lepedőkből font kötéllel felakasztották a tűzjelző csőre.

A szóvivő szerint a 16 éves fiú annak köszönheti az életét, hogy az az egy cellatárs, aki nem vett részt a kegyetlenkedésekben, már nem bírta nézni a szenvedését, és megnyomta a vészcsengőt. Miután kiderült az eset, a fiút átszállították egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe. A kínzásban részt vevők ellen emberölési kísérlet és szemérem elleni erőszak miatt indult eljárás, az egyik bántalmazót, aki éppen szabadult volna, előzetes letartóztatásba helyezték.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pénteken közleményt adott ki a történtekről, e szerint az esetre még szeptember 2-án derült fény, a bántalmazott fiút két nappal korábban helyezték el a hatfős zárkában. A parancsnokság tájékoztatása szerint a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetének munkatársait nem terheli mulasztás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK