Szigorú döntésre számíthat a rádiós segítője

2006.10.09. 20:09

Az MSZP alelnöke, Juhász Ferenc szigorú döntést vár annak párttagnak, Sipos Józsefnek az ügyében, akinek segítségével bejutott be a szocialisták választmányának szombati zárt ülésére a Magyar Rádió egyik munkatársa. Sipos lemond tisztségeiről, de állítja, az ő tudta nélkül rögzített újságíró több beszédet. A párt alelnöke szerint azonban "már-már árulás" történt.

Lemond az MSZP választmányi tagságáról és a társadalompolitikai tagozat ügyvivői tisztségéről Sipos József. A politikus hétfő este kiadott közleményében elismerte, hogy ő hívta be a Magyar Rádió tudósítóját az ülésre. Indoklása szerint késve érkezett a tanácskozásra, így nem tudta, hogy az ülés zárt. Arra sem számított, hogy a riporter felvételeket is készít. "Figyelmetlenségem politikai következményeiért vállalom a felelősséget" - írta a politikus.

Hozzátette ugyanakkor: "Az MSZP választmányának 2006. október 7-i ülésén elhangzottak kiszivárogtatásában nem vettem részt. A leghatározottabban visszautasítom, hogy ehhez a társadalompolitikai tagozatnak, illetve azok ügyvivőinek bármilyen köze lenne".

Sipos még hétfő délután az [origo]-nak azt mondta, azért engedte be a riportert, mert egy rendezvényük lett volna az épületben szombat délelőtt, de elmaradt.  Az erre érkezett vendégeket behívta a tanácsterem karzatára, mert nem tudta, hogy zárt ülés zajlik. Ebben a társaságban volt a rádiós riporter, aki felvett több beszédet, Sipos ugyanakkor állítja, hogy erről ő nem tudott.

A politikus a kiszivárogtatási ügyeket műbalhénak nevezte, amelyekkel szerinte el akarják terelni a figyelmet a fontosabb dolgokról, ráadásul őt és a Társadalompolitikai Tagozatot hozzák hírbe. Szerinte ez az eset inkább az újságírói etikáról szól.

"Már-már árulás"

A párt egyik vezetője ugyanakkor szigorú döntést vár az ügyben. Juhász Ferenc MSZP-alelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden "már-már árulásnak" nevezte, hogy Sipos József bevitte a riportert a zárt ülésére. A politikus szerint a pártban "szigorú döntésre van igény". Megjegyezte: a társadalompolitikai tagozat korábban már felhívta magára a figyelmet azzal, hogy a pártvezetést bírálta. Juhász szerint a nézetek sokszínűségével nincs baj, de "ha ez aktív ellenállásba torkollik", akkor a pártnak felül kell vizsgálnia véleményét.

Az MSZP választmánya hétfőn eljárást kezdeményezett a párt etikai bizottságánál a politikus ellen, amiért beengedte a Magyar Rádió munkatársa a szombati zárt ülésre. Az ügyben a belső vizsgálatot vezető Szűcs Erika elmondta, hogy a továbbiakban az MSZP Köztársaság téri székházában nem fenntartható "a bizalmi elv alapján történő közlekedés", így várhatóan szigorítani fogják a rendezvényekre történő belépést.

Lamperth és Szekeres beszéde kiszivárgott

A zárt ülésen készített felvételekből a Magyar Rádió vasárnap Lamperth Mónika önkormányzati miniszter beszédét közölte, amelyen a miniszter beszél arról, hogy a területfejlesztési törvénynek olyan módosítását terjeszti majd elő, ami "erős lehetőséget és mandátumot" ad a kormánypárti politikusoknak a regionális területfejlesztési tanácsban.

Hétfőn Szekeres Imre honvédelmi miniszter, MSZP-s elnökhelyettes beszédéből közölte részleteket. Szekeres egyebek között azt mondta párttársainak, hogy a szocialistáknak újra kell fogalmazniuk viszonyukat az SZDSZ-hez és az MDF-hez, előbbi ugyanis meggyengült, utóbbi viszont megerősödött az önkormányzati választáson.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK