A brutális verés nyomai nem tűntek fel az őröknek

2006.10.11. 10:39

Megvertek, megerőszakoltak, majd megpróbáltak felakasztani egy 16 éves fiút a rabtársai a miskolci fiatalkorúak börtönében. Az őrök nem vettek észre semmit, mert a fiú sérülései, elmondásuk szerint nem voltak feltűnőek, így csak akkor tudtak közbelépni, amikor már napok óta kínozták. A kriminológus szerint a fiatalkorúak börtönében gyakoriak a hasonló esetek, az agresszív, bizonytalan sorsú fiatalok egymáson próbálnak uralkodni.

Nem hibáztak a miskolci fiatalkorúak börtönének őrei a hivatalos vizsgálat szerint, amiért nem vették észre, hogy egy 16 éves foglyot napokig brutálisan bántalmazták a rabtársai. Az előzetes letartóztatásban lévő fiúk megverték és szexuálisan zaklatták frissen bekerült társukat, de a történtekre csak akkor derült fény, amikor az utolsó pillanatban jelentette az a cellatárs, aki nem vett részt a kínzásban. Azt ugyanis már nem bírta nézni, hogy a fiút a többiek megpróbálták felakasztani.

Az [origo] kérdésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) szóvivője elmondta: a bántalmazás körülményeit feltáró vizsgálatok azzal a megállapítással zárultak, hogy a fiatalkorúak börtönének munkatársait nem terheli mulasztás. A büntetés-végrehajtási szóvivő szerint a rábízott személyeket a felügyelő, az előírásoknak megfelelően, óránként ellenőrizte, és a fiú sérülései nem voltak észrevehetőek, így nem tűnt fel az őrnek. Yazbekné Szabó Katalin azt mondta, ha felmerült volna a gyanú,  hogy bántják a cellatársak, vagy ő maga jelezte volna azt, akkor azonnal intézkedtek volna az intézet munkatársai.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője, Martossy György arról számolt be: a sérülések alapján, az orvosszakértő szerint a fiatalt az úgynevezett altatásos módszerrel is kínozták, vagyis hátulról addig szorították a nyakát, míg el nem ájult.

Az eset még szeptember elején történt, de az [origo] kérdésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) szóvivője azt mondta: eredetileg azért nem akarták nyilvánosságra hozni a történteket, mert nem tartották az ügyet rendkívüli, közérdeklődésre számot tartó esetnek, de miután mégis kiszivárgott, jobbnak látták a nyilvánosság elé tárni a "korrekt tényeket".

A kriminológus szerint  az ilyen helyzetekben ritka, hogy az áldozat maga jelezné, hogy mi történt vele. "Sokkal jobban fél a következményektől, attól, hogy még inkább bántani fogják és senki nem tudja megvédeni" - mondta Németh Zsolt, aki szerint a börtönök világában fokozott jelentősséggel bír az erő, a hatalom másvalaki felett.

Feszültek, félnek és agresszívak

"A csicskáztatás, a kiszolgáltatottak bántalmazása, a hatalmaskodás nagyon is létező jelenség a fiatalkorúak bebörtönzése esetén" - jelentette ki a kriminológus. A büntetés-végrehajtási szóvivő is beszélt az [origo]-nak arról, hogy sajnálatosan valóban előfordulnak ilyen esetek az intézetekben, de szerinte nem tömegesen, és ritkán ilyen brutális formában. "15 500 fogva tartottunk van, és ebben az évben az intézményeken belül csak 47 testi sértés és 11 szemérem elleni erőszak történt" - mondta Yazbekné Szabó Katalin.

A szóvivő szerint a bebörtönzött fiatalkorúak általában életkori sajátosságaik miatt is érzelmileg túlfűtöttek, és sokszor agresszívak. Mint megtudtuk, Miskolcon a cella minden lakója előzetes letartóztatásban volt, a 16 éves áldozat rablás miatt, a kínzói - akik szintén 16 és 18 év közöttiek- pedig lopás és más bűncselekmények miatt. A kriminológus szerint ez is egy feszültségkeltő tényező, hiszen a bíróság döntése előtt állnak, bizonytalan a helyzetük. "Félnek, labilisak és össze vannak zárva, egy ilyen helyzetben teljesen más jelentőséget kap a cellatárs gyötrése" - magyarázta Németh Zsolt.

A kriminológus azt mondja, hogy az ilyen esetek többsége egyáltalán nem derül ki. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nem adott tájékoztatást a megkínzott fiatal további sorsáról. Az [origo] annyit tudott meg, hogy átszállították egy másik intézetbe, Debrecenbe.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK