A szüret tart vissza több fideszes aktivistát

2006.10.10. 16:35

Az ország legtávolabbi pontjain is vannak olyan Fidesz-aktivisták, akik munka után mindennap autóba ülnek, hogy részt vegyenek a Kossuth téri gyűléseken. A jellemző mégis az, hogy a vidéki szimpatizánsok csak hétvégén kelnek útra - tudtuk meg a Fidesz-irodák munkatársaitól. Akad, aki a szüret miatt nem tud Budapeste utazni, illetve többen azt is számításba veszik, hogy milyen időjárás várható, valamint hogy ki lesz az aznapi szónok.

"Sokan érdeklődnek, legtöbben azt kérdezik, hogy ki lesz a mai felszólaló" - mondta az [origo]-nak a szentesi Fidesz-iroda munkatársa azzal kapcsolatban, hogy mekkora az érdeklődés a mindennapos Kossuth téri felszólalások iránt. A Budapesttől majdnem 200 kilométerre lévő Szentesről a legtöbb szimpatizáns hétvégén indul útnak a Kossuth tér felé, de van olyan fideszes is, aki mindennap autóba száll, és eljön a Fidesz rendezvényére.

Az általunk megkérdezett vidéki Fidesz-irodák nagy többségben azt mondták, hogy hétköznap sokan kelnek útra egyénileg, saját autóval, hétvégére pedig buszokat szerveznek. "Naponta négy-öt autó indul el a főváros felé, szombatra pedig busszal készülünk a Kossuth térre" - mondta Szádvári Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1. választókerület elnöke, aki azt is hozzátette, hogy krumplit és hagymát is visznek majd a Kossuth téri tüntetőknek.

A legtöbben a munkahelyi beosztásuktól és az időjárástól teszik függővé, hogy hétköznap is elmennek-e a Kossuth térre, de a Veszprém megyei Ajkán arra is hivatkoztak, hogy sokan a szüret miatt nem tudnak elszabadulni otthonról. "Mindenkinek a munkakörétől és a pénztárcájától függ, hogy hányszor tud felutazni" - mondta az edelényi Fidesz-szervezet munkatársa.

Abban mindenhol egyetértettek, hogy a vidéki szimpatizánsok aktívak, és mindaddig menni fognak a Kossuth térre, ameddig a politikai rendezvény tart. "Kitartóak vagyunk, ha kell, megyünk október 23. után is" - mondta Jakó Szabocs, a marcali Fidesz-iroda vezetője. Több vidéki városban pedig szimpátiatüntetéseket is tartanak azoknak, akik mégsem tudnak ott lenni a Kossuth téren. Tatán pedig kivetítőn nézik a felszólalások televíziós közvetítését. "Úgy, mint a foci-vb idején" - mondta a tatai Fidesz-iroda munkatársa.

A Fidesz elnöke pénteken jelentette be, hogy szombattól minden nap délután 5 és 6 óra között gyűlést tartanak a Parlament előtt, ahol a párt vezető politikusai is felszólalnak majd. Az első vezérszónok Áder János volt, kedden pedig Semjén Zsolt, a KDNP elnöke mond beszédet.

Tiefenthaler Eszter

KAPCSOLÓDÓ CIKK