A joghézag sem tántorítja el a minisztériumot

2006.10.10. 17:15

Az Egészségügyi Minisztérium annak ellenére megköveteli a háziorvosoktól a betegforgalomról szóló jelentések írását, hogy az adatvédelmi biztos szerint ehhez hiányzik a megfelelő jogi alap. A tárca elismeri, hogy a rendelkezéseket pontosítani kell, de addig sem hajlandó felfüggeszteni a jelenlegi vitatott gyakorlatot.

Példátlan, hogy a társadalombiztosító ma úgy fizet, hogy nem tudja, mennyi és milyen munkát végeznek az egyes háziorvosok - reagált kedden közleményében az Egészségügyi Minisztérium Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos hétfői állásfoglalására, amely szerint nincs megfelelő jogi alapja annak, hogy a háziorvosokat tételes jelentés készítésére kötelezze az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Az ombudsman szerint az adatszolgáltatást ma csak rendelet írja elő, pedig ezt a kérdést törvényben kellene szabályozni. Ezt a minisztérium nem vitatja, és közleménye szerint a lehető leghamarabb pontosítja a vonatkozó rendelkezéseket. A tárca álláspontja szerint ugyanakkor az adatszolgáltatást előíró rendelet érvényben van, és a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. Ezért a háziorvosoknak a törvényi szintű jogszabály meghozataláig is biztosítaniuk kell az adatszolgáltatást - áll a minisztérium közleményében.

Az adatvédelmi biztos azt is kifogásolta, hogy az orvosok által szolgáltatott információk adatkezelési szempontból "törékenyek", hiszen az adatok útját semmiféle külön védelemben nem részesítik. Erre a tárca azzal reagált, hogy az elmúlt időszakban a háziorvosok jelentős támogatást kaptak az informatikai rendszerük fejlesztésére, ezért a megfelelő adatkezelés biztosítása megoldható.

Az orvosok már korábban jelezték, hogy a betegek információinak kiadását adatvédelmi és etikai szempontból is problémásnak tartják, ezért többen kilátásba helyezték, hogy megtagadják a tételes jelentés elkészítését. Emellett azt is kifogásolták, hogy nincs pénzük a nyakukba szakadó adminisztrációs munkára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK