Szombaton döntenek a leárulózott MSZP-sről

2006.10.10. 12:58

A figyelmeztetéstől a kizárásig terjedhet Sipos József büntetése, ha a párt etikai bizottsága hétvégi ülésén elmarasztalja, amiért beengedte a Magyar Rádió riporterét az MSZP választmányának zárt ülésére. A pártvezetés szerint "szigorú döntésre van igény".

Várhatóan szombaton tárgyalja az MSZP országos etikai és egyeztető bizottsága Sipos József ügyét - mondta az [origo] érdeklődésére Simon Gábor, a bizottság elnöke (aki nem azonos az országos választmány azonos nevű elnökével). Az etikai vizsgálatot a párt választmánya kezdeményezte a társadalompolitikai tagozat ügyvivője ellen, amiért múlt szombaton beengedte a Magyar Rádió munkatársát a választmány zárt ülésére. A rádiós ott több beszédet is rögzített, Sipos azonban állítja, nem tudott erről.

Simon nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy milyen szankciót szabhatnak ki a tisztségeiről hétfőn lemondott politikusra. Mint mondta, az alapszabály rögzíti az eljárási rendet: előbb meghallgatják Sipost, majd azt kell eldönteniük, történt-e etikai vagy fegyelmi vétség. Ha igen, akkor kiszabják a büntetést, amely a figyelmeztetéstől a pártból történő kizárásig terjedhet.

A várható szankciókról Juhász Ferenc MSZP-alelnök kedden, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, a pártban "szigorú döntésre van igény", mert Sipos tette "már-már árulásnak" minősül.

Sipos József - bár hangsúlyozta, hogy a felvétel tudta és beleegyezése nélkül készült - hétfőn lemondott választmányi tagságáról és a társadalompolitikai tagozat ügyvivői tisztségéről. Közleményében azt írta: "Figyelmetlenségem politikai következményeiért vállalom a felelősséget."

Az ügyben a belső vizsgálatot vezető Szűcs Erika, a választmány elnökhelyettese hétfőn azt mondta, hogy az ügy tanulságaként a továbbiakban az MSZP Köztársaság téri székházában nem tartható fenn "a bizalmi elv alapján történő közlekedés", így várhatóan szigorítani fogják a rendezvényekre történő belépést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK