A Fidesz nem ünnepel együtt Gyurcsánnyal

2006.10.11. 7:11

Orbán Viktor szerint a Fidesz és a KDNP október 23-án is bojkottálja Gyurcsány Ferencet, a két ellenzéki párt azt tervezi, hogy nem vesz részt olyan '56-os megemlékezésen, ahol a miniszterelnök szerepel - írja szerdai számában a Népszabadság.

A Fidesz nem vesz részt olyan '56-os megemlékezésen, amelyet a miniszterelnök szervez, de a "köztársasági elnök úr által szervezett rendezvényekre elmegy" - Orbán Viktor ezt a hét elején egy, a diplomáciai testületek képviselőivel folytatott megbeszélésen közölte - olvasható a Népszabadság szerdai számában.

A napilap írása szerint néhány nagykövet a találkozó után Orbán szavait úgy értelmezte, hogy a köztársasági elnök sem vesz részt a miniszterelnök nevével fémjelzett október 23-i ünnepségeken. Ezt az értelmezést a Fidesz részéről cáfolták. Orbán Viktor a találkozón ugyanis kérdésekre válaszolva szó szerint azt közölte: "Azt nem tudom, hogy az elnök úr mit fog csinálni".

Az újság megkereste az elnöki hivatalt, ahol Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke úgy nyilatkozott, hogy "Sólyom László köztársasági elnök természetesen részt vesz a megemlékezéseken".

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke a lappal azt közölte, hogy nem kívánnak közösen ünnepelni Gyurcsány Ferenccel, ezért azokon a rendezvényeken, melyeken a miniszterelnök fölszólal, egyetlen fideszes sem vesz részt. Az állami ünnepségeken viszont ott lesznek, mert "a miniszterelnök jelenléte nem indokolja a távolmaradást".

A Népszabadság megemlíti, hogy nincs olyan megemlékezés, amelyet a miniszterelnök, vagy a hivatala szervezne. Valamennyi állami ünnepségre szóló meghívót három személy írt alá: Sólyom László, Gyurcsány Ferenc és Kosáry Domokos, az '56-os Emlékbizottság elnöke.

Arról a lap szerint a Fidesz vezérkara még nem határozott, hogy október 23-án az 1956-os forradalom 50. évfordulójának napján is rendeznek-e kormányellenes nagygyűlést a Kossuth téren.

Deutsch-Für Tamás elmondása szerint a Fidesz-elnökség a hét második felében tárgyal erről. A napilap információi szerint szóba került, hogy október 21-én vagy 22-én legyen az utolsó Fidesz-nagygyűlés a Kossuth téren, de erről nincs döntés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK