Virágot osztanak a felháborodott patikusok

2006.10.11. 14:07

Demonstrációsorozatra készülnek a patikusok jövő héten. Kedden és szerdán az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt gyűlnek össze, így tiltakozva az ellen, hogy - állításuk szerint - a tárca által készített törvényterveteket nem tanulmányozhatják át alaposan. A patikusok virágosztásra és vérnyomásmérésre is készülnek demonstrációjuk részeként.

Csütörtöktől különböző akciókkal tiltakoznak a gyógyszerészek a kidolgozás alatt álló, a gyógyszerellátást érintő törvényjavaslatok ellen, mivel azok véleményük szerint nem a betegek javát szolgálják - közölte Lestyán Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara válságbizottságának elnöke.

A gyógyszerészek csütörtökön 8 és 10 óra között egy-egy szál virággal köszönik meg a patikába betérő betegeknek, hogy szeptember 28-án tolerálták a szakma tiltakozó akcióját - ismertette Lestyán Balázs sajtótájékoztatón.

Jövő hét kedden 10 órától az Egészségügyi Minisztérium előtt, az Arany János utcában várják majd a gyógyszerészek, hogy "betekinthessenek" a készülő törvényjavaslatokba. Ide területfoglalási engedélyt kért a kamara - mondta Lestyán Balázs. Hozzátette: eddig több száz gyógyszerész jelezte "betekintési szándékát" a szaktárcánál készülő tervezetekbe.

Mint mondta, ezzel az akcióval azt jelzik, példátlan, hogy az elkészült tervezeteket nem vehetik át alapos áttanulmányázásra, s az egészségügyi tárca csak arra ad nekik lehetőséget, hogy a helyszínen tekinthessenek be az anyagba.

Jövő héten szerdán is folytatódik a tiltakozó akció a készülő törvényjavaslat ellen a szaktárca előtt. A gyógyszerészek tervei szerint például megmérik a járókelők vérnyomását, illetve bemutatják azokat a gyógyszerkészítményeket, amelyek a készülő javaslat alapján eltűnhetnek az ellátásból. Ilyenek például azok a készítmények, amelyeket a patikákban kell elkészíteni - ismertette a válságbizottság elnöke.

Lestyán Balázs beszámolt arról is, hogy a korábban bejelentett, a patikaliberalizáció ellen szervezett lakossági aláírás-gyűjtési akciójukat az adatvédelmi biztos állásfoglalását követően kezdik meg.

Hávelné Szatmári Katalin, a kamara elnöke elmondta, hogy a gyógyszerellátási rendszerben több új, az ellátást veszélyeztető jogszabály lép hatályba hétfőtől, amelyekről szintén nem egyeztettek a kamarával. Az egyik jogszabály szerint hétfőtől fel kell tüntetni a betegségazonosító kódot a recepteken. Amennyiben a háziorvos ezt nem tünteti fel, teljes áron adhatnak csak gyógyszert a patikusok. Ezt az adatszolgáltatást az adatvédelmi biztos is kifogásolta már, de ezt a szaktárca figyelmen kívül hagyta - mondta Hávelné Szatmári Katalin.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK