Az ellenzéki képviselők többségének bojkottja miatt teljesen ellehetetlenülhet az MTV reggeli műsora, hacsak nem kezdenek politikamentes műsor készítésébe. A Nap-kelte producere abban bízik, hogy a bojkottról szóló döntés nem végleges, már csak azért is, mert Gyárfás Tamás úgy tudta, hogy a műsor ellen Semjén Zsolt KDNP-elnöknek nem volt semmi kifogása. A KDNP azonban csak akkor tárgyalna Gyárfással, ha Aczél Endre és Orosz József nem lehetnének többé műsorvezetők a Nap-keltében.

Teljesen ellehetetleníthet egy politikai műsort az ellenzéki képviselők többségének bojkottja, mert ilyen helyzetben az ellenzékiek véleményét minden esetben a műsorvezetőnek kellene ismertetni és közölni a nézőkkel, hogy az illetékes képviselőt hiába próbálták meghívni a műsorba. A médiatörvény ugyanis előírja a kiegyensúlyozott tájékoztatást, amit ebben az esetben másképp nem tudnak megoldani a szerkesztők - mondta el kérdésünkre Kertész Krisztina médiajogász. Hosszú távon lehetetlen így politikai műsort készíteni, a műsor szerkesztői kénytelenek lesznek megfontolni, hogy politikamentes témákkal töltsék meg a reggeli műsort - tette hozzá a médiajogász.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kedden jelentette be, hogy a fideszes és a KDNP-s képviselők nem hajlandók szerepelni az MTV Nap-kelte című műsorába, mert ott "agitprop tevékenység" folyik. Semjén két műsorvezető - Aczél Endre és Orosz József - munkásságát kiemelten bírálta. Az [origo] szerette volna mindkettőjüket reagáltatni a KDNP elnökének beszédére, de Aczél Endre nem válaszolt hívásunkra, Orosz József pedig csak annyit volt hajlandó mondani, hogy a témával kapcsolatban ugyanazt gondolja, mint Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere. Lakat T. Károly, a műsor főszerkesztője szintén Gyárfás Tamás producerhez irányított minket.

A műsor producere az [origo]-nak elmondta, hogy meglepte a KDNP elnökének bejelentése, már csak azért is, mert úgy tudta, hogy a műsor ellen Semjén Zsoltnak nem volt semmi kifogása. Gyárfás elmondta, hogy korábban kétszer is beszélt (személyesen és legutóbb telefonon) a KDNP elnökével, de Semjén mindig "szépen" beszélt a Nap-keltéről. A műsor producere arra is hivatkozott, hogy más ellenzéki politikussal is gyakran beszélget, amikor a stúdióba látogatnak, de nem érzékelte, hogy megromlott volna a viszony a Nap-kelte és az ellenzékiek között.

Az elmúlt tíz napban többször volt a műsor vendége Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Varga Mihály is - mondta Gyárfás, aki azt is hozzátette, hogy statisztikát vezetnek róla, hogy melyik politikust hányszor hívták meg, és nagyon ügyelnek rá, hogy ebből a szempontból egyensúly legyen a kormánypártok és az ellenzék között. A meghívásokat írásban is elküldik, hogy nyoma maradjon az invitálásnak.

Gyárfás szerint egy felkészült politikusnak is jobb, ha kritikus véleményekkel szembesítik, és nem azzal fogadja a riporter, hogy milyen fantasztikus teljesítményt nyújtott. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy azok a riporterek - köztük Aczél Endre - akik 20-30 éve egy irányvonalat képviselnek, nem tudnak kibújni a bőrükből. Gyárfás szerint azonban ez akkor nem is baj, ha a riporterek kérdéseket tesznek fel és nem a véleményüket mondják el. A Nap-kelte producere azt mondta, más műsorvezetőket is szeretett volna elhívni, de azok nem vállalták el, illetve olyan jobboldali újságíró is akadt, aki megpróbált riporterkedni a műsorban, de utána úgy döntött, hogy ez nem neki való. "Nincs sok képzett televíziós riporter" - mondta Gyárfás.

A producer abban bízik, hogy a döntés nem végleges, és keresni fogják a KDNP és a Fidesz képviselői. "Állok rendelkezésre, szeretnék normális műsort csinálni" - mondta.

A KDNP szerint akkor lehet szó tárgyalásról, ha Gyárfás Tamás megkeresi őket, eddig azonban nem keresték őket a szerkesztőségből. "Van egy-két feltétel" - mondta az [origo]-nak nyilatkozva a párt szóvivője, Halász Zsuzsa. "A Semjén Zsolt által említett két műsorvezető nem közszolgálati műsorba való, távolítsa el őket" - üzente a szóvivő Gyárfásnak Aczél Endrére és Orosz Józsefre utalva. A szóvivő elmondta, hogy nem konkrét interjú vagy műsorrészlet verte ki a biztosítékot a két párt elnökségénél, hanem már hosszú ideje nem tartják elfogadhatónak a két műsorvezető hozzáállását.

Arra a felvetésre, hogy a bojkott miatt majd kevésbé tudják megismertetni a közvéleménnyel a KDNP-s álláspontokat, a szóvivő egy ORTT-s statisztikával válaszolt, amiből kiderült, hogy a KDNP eddig sem kapott sok megszólalási lehetőséget ebben a műsorban. "Augusztusban a Nap-kelté-ben összesen háromszor szerepelt KDNP-s parlamenti képviselő, míg a kisebb parlamenti pártok közül az SZDSZ képviselői 29-szer, az MDF képviselői pedig 12-szer kerültek képernyőre" - állította Halász Zsuzsa szóvivő.

A Fidesz szóvivőjének titkárságán megkeresésünkre azt mondták, hogy bár közös döntésről van szó, a műsor bojkottálásáról a KDNP nyilatkozik.

Tiefenthaler Eszter