Napokon belül megkezdik a 2003-as üzemzavar során megsérült fűtőelemek eltávolítását a Paksi Atomerőműben. A munkálatok szükséges feltételeinek teljesülését addig egy 72 pontos lista alapján ellenőrzik a szakemberek.

A paksi atomerőmű a napokban megkezdi a 2003-ban megsérült fűtőelemek eltávolítását. Kovács József vezérigazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ehhez kapcsolódó átrakógépes próbákat sikeresen végrehajtották.

Beemelték a végleges állapotba szerelt védőperemet és az emelőplatformot a 2. blokk 1. számú aknájába, ahol a sérült fűtőelemk vannak. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a személyzetet felkészítették az elhárítási munkákra, ebből eredményes vizsgát is tettek, és megkapták a feladatuk végrehajtásához szükséges megbízásokat. Október első napjaiban megérkezett az orosz végrehajtó személyzet, a szakemberek azóta a szükséges helyszíni ismereteket is megszerezték.

A sérült üzemanyag eltávolításának közvetlen előkészítéseként a 2. blokkot október 3-án leállították. Üzembe helyezték a mobil víztisztító-rendszert. A berendezések, a csarnok, valamint az akna megfelelő állapotának és a munkák megkezdésének feltételeit, az eltávolítási munkák megkezdése előtt egy 72 pontos lista alapján ellenőrzik a szakemberek. A munka az ellenőrzés után kezdődhet, feltehetően a hétvégén vagy a jövő hét elején.

A paksi erőmű 2. blokkjának épületében 2003. április 10-én éjszaka 3-as besorolású üzemzavar történt. Az 1. számú aknában egy odatelepített tisztítótartályban, hűtési elégtelenség miatt sérültek meg a fűtőanyag-kazetták.