Gyorshajtást is megúszhatnak a képviselők

2006.10.12. 14:29

Két képviselőt is elkaptak a rendőrök az utóbbi időben gyorshajtás miatt, de egyelőre egyiküknek sem függesztették fel a mentelmi jogát, így megúszhatják az ügyet. Meggyes Tamás 40 helyett 84-el ment egy vasúti kereszteződésben, Salamon László pedig 30-as táblánál hajtott 58-cal.

Gyorshajtáson kaptak két parlamenti képviselőt is az utóbbi időben. Mentelmi jogáról azonban sem Salamon László (KDNP), sem Meggyes Tamás (Fidesz) nem mondott le, így egyiküket sem tudták megbüntetni egyelőre, pedig a jelentős sebességtúllépés miatt mindkettejük jogosítványát bevonhatná a rendőrség - a pénzbírság mellett.

Meggyes Tamás képviselő, Esztergom polgármestere azt mondta, egy lakott területen kívüli vasúti kereszteződésen a megengedett 40 helyett 84-el hajtott át, emiatt kérte az ügyészség mentelmi jogának felfüggesztését. Hozzátette: nem ismerte azt a szabályt, ami szerint vasúti kereszteződésnél, országúton csak 40-el lehet áthajtani, ezért lépte túl a sebességkorlátozást.

Elmondása szerint mivel az önkormányzati választási kampányra koncentrált az elmúlt hetekben, egyszerűen elfelejtette megnézni a rendőrségtől kapott levelet, amelyben azt kérdezték, lemond-e mentelmi jogáról. Ezért meglepődött, amikor a parlamentben értesült arról: mentelmi jogának felfüggesztését kérték a hatóságok.

A mentelmi bizottság az Országgyűlésnek azt javasolta: függesszék fel a képviselő mentelmi jogát az ügyben. Meggyes az [origo]-nak azt mondta, gondolkodni fog azon, hogy lemondjon-e erről. Kérdésünkre: igazságosnak tartaná-e a mentelmi joggal nem rendelkezőkkel szemben, ha megúszhatná a büntetést, azt mondta, ebben az esetben méltányos lenne, ha megbüntetnék.

Salamon Lászlónak (KDNP) is hasonló esete volt a hatóságokkal: egy 30-as táblánál mérték be a rendőrök, amikor 58-cal ment autójával. Nem mondott le mentelmi jogáról és végül sem a mentelmi bizottság, sem a parlament minősített többsége nem támogatta a mentelmi jog felfüggesztését az eset miatt.

Salamon esetében ugyanis a rendőrség eljárási hibát követett el: úgy bírságolták volna meg a gyorshajtás miatt 30 ezer forintra, illetve akarták bevonni négy hónapra a jogosítványát, hogy előtte nem kérték az Országgyűléstől mentelmi joga felfüggesztését. A mentelmi bizottságnak az üggyel kapcsolatos jegyzőkönyve szerint a rendőrség elismerte a hibát. Később azonban - a jogszabályoknak megfelelően - az ügyészség kérte a parlamenttől a mentelmi jog felfüggesztését, de a rendőrség eljárási hibája miatt erre nem került sor.

Salamon László az [origo] megkeresésére nem akart az üggyel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. A mentelmi bizottsághoz eljuttatott nyilatkozata szerint azzal érvelt mentelmi joga mellett, hogy a gyorshajtást a helyszínen intézkedő rendőrök előtt elismerte, ők kirótták a bírságot, ezt elfogadta. Amikor a rendőrök egy csekket akartak átadni neki, kiderült, hogy országgyűlési képviselő. Az intézkedő rendőrök azt mondták, hogy így teljesen más a helyzet és nekik kötelességük feljelenteni .

A jegyzőkönyv szerint azt sérelmezte Salamon, hogy az ügyet nem a helyszínen zárták le, hanem azt feljelentéssel továbbvitték, holott a szabálysértést ő itt elismerte és a kiszabott bírságot is elfogadta, csekken befizette volna.

Korábban törvényjavaslatot dolgozott ki a kormány, amelynek értelmében a szabálysértési ügyekben - a gyorshajtás mellett a szondáztatás tartozott volna például ide - nem bújhattak volna mentelmi joguk mögé a képviselők. A parlament végül nem fogadta el a változtatást, így maradt minden a régiben.

A mentelmi bizottság honlapján elérhető adatok szerint ebben a ciklusban nem volt más hasonló eset a testület előtt, az előző ciklusban Kosztolányi Dénes (Fidesz) mentelmi jogát függesztették fel ittas járművezetés miatt. Közlekedési szabálysértés miatt korábban, az 1998-2002 közötti parlamenti ciklusban Szabó Lukács független képviselőnek viszont nem függesztették fel a mentelmi jogát. Ezt megelőzően pedig az 1990-94 közötti parlamenti időszakban István József (FKGP) kerülhette el a bírságot: gyorshajtás miatt kérték mentelmi jogának felfüggesztését, de ezt a parlament nem szavazta meg.

Előfordult az is, hogy azonnal, a helyszínen lemondott mentelmi jogáról a képviselő: így járt el Medgyasszay László kereszténydemokrata képviselő, aki szabályos előzés közben elütött egy motorkerékpárost idén szeptemberben.

Korábban, még 2005-ben Lamperth Mónika belügyminiszterként felvetette: módosítsák a mentelmi jogot szabályozó törvényt, hogy a közúti ellenőrzésekkor a képviselők mentelmi jogukra hivatkozva ne tagadhassák meg az intézkedést. Akor azzal indokolta a tárca a javaslatot, hogy a törvény szavai és szelleme szerint a mentelmi jog mindenekelőtt nem privilégium, hanem a képviselői munka zavartalanságát szolgálja. "A közúti közlekedés azonban nem a törvényhozás színtere, egy joggal vitatható helyzetben pedig nem lehet áttörhetetlen mentsvár a képviselői mentelmi jog" - állt a közleményben. Ebből a tervből sem lett azonban semmi.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK