Átkutatták a bírók adatait közlő szerkesztő házát

2006.10.12. 10:54

Házkutatást tartott a rendőrség a zavargásos ügyekben eljáró bírók és ügyészek személyes adatait közlő, Kurucinfo internetes oldal főszerkesztőjének lakásán, nem sokkal éjfél után. A rendőrség szerint technikai eszközöket - a Kurucinfo szerint számítógépet és CD-ket - vittek el a nyomozók.

A kormányellenes demonstrálók egyik internetes honlapjának főszerkesztőjénél tartott a rendőrség házkutatást szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. A Kurucinfót vezető férfinál történt házkutatás tényét megerősítette az [origo]-nak Schőn Péter, a BRFK szóvivője.

A Kurucinfo a házkutatásról szóló beszámolójában közli, hogy az eljárás, a főszerkesztőnek átadott dokumentumok tanúsága szerint, a Btk. 177. paragrafusába ütköző, "jogosulatlan adatkezelés vétsége" gyanújával folyik ismeretlen tettes ellen. Vagyis a honlap szerzője feltételezi: az oldalukon általuk felsorolt, a zavargások miatt őrizetbe vett személyek ügyében ítélkező bírók és ügyészek adatai miatt történt a rendőri intézkedés.

Az internetes oldal egyike volt azoknak a honlapoknak, amely közzétette a zavargások miatt őrizetbe vett emberek ügyeiben eljáró bírák és ügyészek személyes adatait. Közölte a bírák és ügyészek nevét és telefonszámát, ami miatt az ügyészség kedden nyomozást rendelt el személyes adatokkal való visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen. Az [origo] kérdésére a Fővárosi Főügyészség szóvivője ezt akkor azzal indokolta, hogy hiába beazonosítható a honlap szerkesztősége, azt az eljárás során kell megállapítani, hogy pontosan kiket terhel felelősség.

A honlap a házkutatásról szóló beszámolójában azt állítja, a rendőrök az intézkedés alatt a főszerkesztőnek nem engedték, hogy felhívja az ügyvédjét, és az is olvasható az írásban, hogy éjfél körüli hazaérkezése előtt a rendőrök már be akartak menni a lakásába.

Schőn Péter elmondta, hogy technikai eszközöket vittek el a lakásból "szakértői vizsgálat céljából", ennél bővebben azonban nem kívánt nyilatkozni a házkutatásról. Így arról sem, hogy mit kerestek a rendőrök a főszerkesztőnél, valamint, hogy igaz-e az az állítás, hogy nem engedték neki telefonja használatát. Schőn arra sem kívánt reagálni, hogy kollégái - a honlap állítása szerint - megpróbáltak a tulajdonos érkezése előtt bemenni a lakásába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK