Jogászok vizsgálják a Lamperth-beszédet

2006.10.12. 14:33

A médiahatóság vizsgálatot indított a Kossuth Rádión sugárzott Lamperth-beszéd kapcsán. Az ORTT azt vizsgálja, hogy a műsor közlői eleget tettek-e az átfogó, elfogulatlan, hiteles és pontos tájékoztatás követelményeinek. A Rádió Aktuális szerkesztőségének vezetője a vizsgálat után nyilatkozik.

Az Országos Rádió és Televízió Testület szerdán hatósági ellenőrzést rendelt el a Kossuth Rádión sugárzott Lamperth-beszéd kapcsán. Az ORTT azt vizsgálja, hogy a műsor készítői eleget tettek-e a médiatörvényben szereplő átfogó, elfogulatlan, hiteles és pontos tájékoztatás követelményeinek.

A hatósági ellenőrzés során az ORTT jogászai írnak szakvéleményt a rádióban elhangzott műsorról, majd a megállapításaikat a testület elé terjesztik. Az eljárás során a műsor szerkesztője is lehetőséget kap, hogy elmondja saját álláspontját a szóban forgó műsorról. A médiahatóság azt nem vizsgálja, hogy etikus volt-e vagy sem az a mód, ahogy a rádió a hangfelvétel birtokába jutott.

A Kossuth Rádió Krónika című műsorában vasárnap közölték Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter beszédének egy részét, melyet az MSZP választmányi ülésén zárt ajtók mögött mondott el. A felvételen Lamperth a területfejlesztési törvény módosításáról beszélt. Az MSZP több politikusa is hangoztatta etikai aggályait a rádió eljárása miatt.

A hatósági vizsgálat kapcsán megkerestük a Kossuth Rádió Aktuális szerkesztőségének a vezetőjét, de Sztankóczy András azt mondta, hogy legközelebb csak a vizsgálat lezárta után akar nyilatkozni.

A műsor sajtóetikai vonatkozásaival kapcsolatban korábban Sztankóczy úgy nyilatkozott, hogy a felvételt készítő újságíró dicséretet és jutalmat kap. A Friderikusz Most című műsorban ugyanakkor jogos kritikakánt ismerte el, hogy Lamperth Mónikát nem keresték meg a beszéd közzététele előtt.
 
A felvételt a rádió egyik munkatársa készítette, aki egy MSZP-s politikus, Sipos József segítségével jutott be a zárt ülésre. Sipos elmondása szerint egy másik rendezvényük lett volna ugyanebben az épületben, ahol a választmányi ülés zajlott, ami elmaradt. Az erre érkezett vendégeket hívta be a tanácsterem karzatára, mert nem tudta, hogy zárt ülés zajlik. Ebben a társaságban volt a rádiós riporter, aki felvett több beszédet, Sipos ugyanakkor állítja, hogy erről ő nem tudott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK