Átalakítanák a Magyar Szocialista Párt irányítási struktúráját és működésmódját - jelentették be vezető szocialista politikusok szombaton. A párt vezetői az MSZP-ből egy társadalmi kapcsolataira támaszkodó, a választókkal szorosabb kapcsolatot tartó néppártot faragnának, amely önmagában, saját programjával is vonzó tud lenni. Az új struktúra kialakításáról várhatóan október 21-én dönt a párt kongresszusa.

Az MSZP baloldali néppárttá alakítása mellett érveltek a párt vezető politikusai szombaton Budapesten, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának rendezvénye előtt tartott sajtóbeszélgetésen. A távlati tervek szerint a párt új szerkezetében nagyobb hangsúlyt kapna az állampolgárokkal való kapcsolattartás, a párt két kampány között időszakban is a társadalmi kapcsolataira támaszkodna, kampányidőszakban pedig ezt a kapcsolatrendszert is csatasorba állítaná.

A platform szombati ülésén készítik elő az MSZP október 21-ei kongresszusát, amely "megrendelést" ad majd a párt új működésmódjának, irányítási struktúrájának kialakítására, illetve a társadalmi kapcsolatrendszerének megújítására és az ebből következő alapszabály-módosításra - mondták az ülés előtti sajtóbeszélgetés résztvevői. A beszélgetésen részt vett többek között Kiss Péter munkaügyi miniszter, a platform vezetője, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, az MSZP elnökhelyettese és Lendvai Ildikó, a parlamenti frakció vezetője.

Szekeres Imre azt mondta, hogy a szocialista párt jövőjét meghatározza a most következő politikai és szervezeti megújulás. A politikus szerint abból kell kiindulni, hogy a baloldali néppárt a szociáldemokrácia új stratégiája. Az elnökhelyettes azt mondta: a baloldali néppárt célcsoportjának nem csupán a szegényeknek kell lenniük, hanem a közös problémával küzdőknek, például az egyedülálló szülőknek, vagy azoknak, akiket a nyugdíjrendszer átalakítása érint, vagy a romáknak, vagy a szolgáltató szektor "kétkezi munkásainak".

Kiss Péter szerint az MSZP-nek a szükséges változásokhoz együttműködő társadalmi kereteket kell teremtenie, azaz saját működésével hozzá kell tudnia járulni egy higgadt, nyugodt munka társadalmi kereteihez. A Baloldali Platform vezetője szerint az MSZP előtt rövid távon az a kihívás, hogy ne csak a Fidesz által teremtett politizáláshoz képest legyen vonzó, hanem önmagában, saját programjával, működésével is.

Lendvai Ildikó azt hangsúlyozta, hogy a magyar belpolitikában megjelent "a radikális kártya", amivel szemben egy baloldali pártnak választ kell adnia arra, hogyan tudja a demokrácia védővonalait megerősíteni. A parlament szerepét meg kell erősíteni, illetve rendszeressé és folyamatossá kell tenni a választók és politikai elit kapcsolatát - tette hozzá a frakcióvezető. Mint mondta, egyetlen párt sem vállalhatja fel a korábbi Hazafias Népfront szerepét, nem vállalhatja fel minden társadalmi nézet képviseletét, de minden érdek képviseletét igen.