Meg akarjuk akadályoznia a tandíj bevezetését - jelentette be a fideszes gyűléssorozat szombati szónoka, Pokorni Zoltán, mert az ellenzéki párt szerint a kormány intézkedése nyomán csak a gazdagok gyerekei tanulhatnának. Ezért a Fidesz hétfőn az Alkotmánybírósághoz fordul a felsőoktatási törvény módosítása miatt. Az ellenzéki párt alelnöke arról is beszélt: a jelenlegi helyzet megoldása, ha a politikusok hátralépnek egy lépést, és egy szakértői kormány veszi át a kormányzást.

A politikus beszédét, mint fogalmazott, a "tételmondattal" kezdte: "Gyurcsány úrnak távoznia kell". Majd elsőként felidézte, hogy pénteken a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén Demszky Gábor és a fővárosi főjegyző azt javasolta: a jövőben a főpolgármester engedélyezhesse a politikai rendezvények közterület-foglalását. Pokorni szerint ez egyértelműen azt mutatja, hogy a főpolgármester rendeletben akarja megtiltani, hogy a Kossuth téren bárki összejöhessen, megfeledkezve arról, hogy mindenkit megillet a szólásszabadság. Pedig a rendőrök is éppen szombaton, a Kossuth tértől nem messze tüntettek érdekeikért - mondta Pokorni, hozzátéve: érdekes lehetett, hogy rendőrök ügyelték a rendőrök tüntetését.

Ezt követően tért rá a Pokorni Zoltán arra a kérdésre, hogy mi várható a megszorítások nyomán a magyar oktatási rendszerben. A Fidesz kormány egykori oktatási minisztere szerint október 31-e, vagyis a költségvetés beterjesztése lesz az "igazság pillanata", amikor ki fog derülni, a kormányzat mennyi pénzt von el az iskoláktól és az óvodáktól. A tervezett lépéseket a politikus úgy értelmezte, mint egyértelmű támadást a tanárok, az óvodások, a diákok, illetve a kisgyerekes családok ellen.

Megakadályoznák a tandíj bevezetését

Miután méltatta, hogy a hallgatók pár nap múlva tüntetést szerveznek a tandíj ellen, Pokorni Zoltán bejelentette: a Fidesz hétfőn az Alkotmánybírósághoz fordul a felsőoktatási törvény miatt. "Megakadályozzuk a tandíj bevezetését" - jelentette ki, mert mint mondta, elfogadhatatlan, hogy a kormány pénzhez köti, hogy ki tanulhat és ki nem. Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, mivel korábban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a jogszabálynak azt a részét, amely az egyetemek gazdasági tanácsának feladatkörét szabta meg. Az Alkotmánybíróság viszont nem kifogásolta azonban a tandíj bevezetéséről szóló részeket, így az Országgyűlés csak a kifogásolt passzust változtatta meg.

Pokorni szerint már az elmúlt négy évben is lopakodva zajlott a tandíj bevezetése, hiszen évről évre csökkentették az államilag finanszírozott egyetemi hallgatók számát. A párt alelnöke úgy fogalmazott: Hiller István oktatási miniszter és Gyurcsány Ferenc be akarja zárni az egyetemek ajtaját, amivel állandósítanák az elmúlt évtizedben kialakult óriási társadalmi különbségeket. A tömeg erre azt kezdte skandálni: "Nem hagyjuk".

Nyugalmat és szakértői kormányt akarnak

Ezt követően a politikus kijelentette, bár "szívünk szerint" azt mondanák a kormánynak, hogy "pakoljanak össze, és legyen előrehozott választás", azonban az "eszünkre is hallgatni kell". Ennek ugyanis irdatlan ára lenne, hiszen az új megválasztott kormány felállásáig eltelne 120-130 nap, közben az infláció elszabadulna, a forint 300 euró fölé mennek, a családok keresete semmit sem érne, a vállalkozók pedig csődbe mennének - vélte.

"Ezért mindenki nyugodjon meg, és a szívünk diktálta megoldás helyett mondjuk azt: a politikusok lépjenek hátra egy lépést" - mondta Pokorni, aki szerint ez egyet jelent: a Gyurcsány kabinet adja át a helyét egy szakértői kormánynak. Elmondása szerint csak így állhat helyre az erkölcsi rend, a megrendült bizalom, és csak így stabilizálódhat az ország pénzügyi helyzete. Valóban szükség van refomokra, de ez nem egyenlő a tervezett pénzbeszedéssel, és ezeket az intézkedéseket nem szabad azokra bízni, akik csődbe vitték az országot - tette hozzá.

A fideszes politikus szerint a felelősnek menniük kell, ezért megismételte a követelésüket: Gyurcsány Ferenc, a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter távozzon. A tömeg erre azt kezdte kiabálni: "börtönbe velük". Pokorni azzal búcsúzott beszéde végén: nem tudja a választ arra a kérdésre, hogy a kormány lemondása mikor következik be, de kívánja, hogy minél hamarabb. Ezzel véget ért a párt szombati tüntetése, a parlament előtt összegyűltek nagy része ezt követően elhagyta a teret.