Törvényt sértett a Somogy Megyei Közgyűlés

2006.10.14. 14:55

Megalakulása után nem tudta megválasztani a Somogy Megyei Közgyűlés a tisztségviselők kijelölését lebonyolító bizottságot, így a testület vezető tisztségviselőit sem. Ez mulasztásos törvénysértés, aminek következtében 4500 somogyi dolgozó késve kaphatja meg októberi fizetését.

Jogilag megalakult szombaton a Somogy Megyei Közgyűlés, gyakorlatilag azonban működésképtelen, miután az eskütételt követően nem sikerül megválasztani az elnök, illetve alelnök(ök) megválasztásához szükséges jogi és önkormányzati bizottságot, ebből adódóan a testület vezető tisztségviselőit. A patthelyzetet az október elsejei helyhatósági választás szavazategyenlőséget hozó eredménye idézte elő, ugyanis a 40 tagú somogyi közgyűlésbe tagokat delegáló három jelölőszervezet, a Fidesz-KDNP és az MSZP-Somogyért Egyesület alkotta koalíció egyaránt 20-20 mandátummal rendelkezik. (Utóbbiak a választáson külön listán 10-10 mandátumot szereztek.)

Mindkét frakció javaslatot tett az öttagú jogi és önkormányzati bizottság elnökének személyére, ám egyikük sem kapta meg a jelöltséghez szükséges 21 szavazatot, s ezen az ülés közben egyeztetés céljára kért szünetben tartott ismételt tárgyalás sem változtatott. A Fidesz-KDNP kitartott amellett, hogy jelöltjük legyen a bizottság aláírási joggal rendelkező elnöke, és további két tagot delegáljanak a testületbe, az MSZP-Somogyért Egyesület koalíció viszont csak akkor fogadta volna el a Fidesz-KDNP vezetést, ha három tagot delegálhat a bizottságba. Egyezség hiányában a tisztségviselők megválasztását lebonyolító bizottságot nem tudták megválasztani, így nem kerülhetett sor a közgyűlés új elnökének, alelnökének, illetve alelnökeinek megválasztására sem.

Ez mulasztásos törvénysértés, miként az is, hogy nem választották meg a pénzügyi bizottságot, sem az oktatási bizottságot - közölte Hoffmanné Németh Ildikó, a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője az alakuló ülést követő rögtönzött sajtótájékoztatón. Elmondása szerint ez kétféleképpen pótolható: vagy a képviselők legalább egynegyedének kezdeményezésére a közigazgatási hivatal vezetője összehívja a közgyűlést, amely megválasztja legalább az ideiglenes működéshez minimálisan szükséges jogi és önkormányzati bizottságot, amely átmeneti ideig vezeti a közgyűlést, és biztosítja a működésképességet; vagy a törvényességet felügyelő közigazgatási hivatal vezetője kezdeményezheti ugyanezt, látva, hogy működésképtelen a testület. Erre vonatkozóan a törvény azonban nem szab határidőt - jegyezte meg a hivatalvezető.

A három jelölőszervezet az alakuló ülést megelőzően két hétig egyeztetett, eredménytelenül. A Fidesz-KDNP az egyedül megszerzett 20 mandátum okán ragaszkodott ahhoz, hogy ők "adják" a közgyűlés elnökét, továbbá ahhoz is, hogy a korábbi elnök, Gyenesei István semmilyen tisztséget ne kapjon az új testületben. Az MSZP-Somogyért Egyesület a nagykoalíció alakítását szorgalmazta, ennek érdekében akár arról is lemondtak volna, hogy jelöltjük, Gyenesei István legyen a közgyűlés elnöke, amellett azonban kitartottak, hogy a második legtöbb szavazatot, s ezzel 10 mandátumot kapott jelölőszervezet elnöke, azaz Gyenesei István kapjon alelnöki posztot.

A Somogy Megyei Közgyűlés 43 intézményt tart fenn, s mintegy 4500 dolgozót foglalkoztat. Amennyiben belátható időn belül nem tudnak megegyezni a közgyűlés tagjai a működéshez szükséges minimális feltételekben, ennek egyik következménye lehet az is, hogy a dolgozók nem jutnak hozzá az októberi bérükhöz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK