Schmitt általánosba küldené a kormánytagokat

2006.10.15. 18:24

Schmitt Pál vasárnap a Kossuth téren arról beszélt, hogy a jelenlegi kormány tagjai nemhogy KISZ-tagok, de úttörők vagy kisdobosok sem lehetnének, mert nekik igazat kellett mondaniuk. Schmitt a sport világára is utalt, ahol zéró toleranciát hirdettek a csalókkal szemben. Vasárnap Eperjes Károly is beszédet mondott a Kossuth téren.

Schmitt Pál Fidesz-alelnök beszédében azt mondta, hogy gondolatban általános iskolába íratná be a jelenlegi kormány tagjait. Schmitt szerint azonban sem kisdobosnak, sem úttörőnek nem lennének jók a kormánytagok, mert a kisdobos és az úttörő számára is előírás az igazmondás. Schmitt a sport világára is utalt, ahol zéró toleranciát hirdettek a csalókkal szemben.

A Fidesz alelnöke elmondta, hogy többen megszólták azért, hogy már korábban is felszólalt a téren. Schmitt szerint a téren felállított másik színpadon kicsit markánsabban fogalmaznak, de mondandójuk lényege nagyjából ugyanaz: elegük van a hazugságból. "Egyetértünk a köztársasági elnök azon mondatával, hogy a miniszterelnök lelepleződése miatt morális válságban van Magyarország" - mondta Schmitt, mire a tömeg "Mondjon le!" skandálásban tört ki.

Schmitt Pál szerint az Európai Unió nem fogja megengedni, hogy a szocialista magántőke kezébe kerüljenek a közösségi források Magyarországon. A Fidesz alelnöke szerint a források követhetetlen felhasználása tipikusan szocialista gyakorlat. A Fidesz alelnöke mindezt Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter nyilvánosságra került beszédével kapcsolatban mondta a többezres tömeg előtt.

A Fidesz alelnöke megemlítette, hogy az Európa Parlamentben megválasztották a 8 legjobban dolgozó képviselőt és két fideszes képviselő is bekerült a legjobbak közé: Járóka Lívia és Őry Csaba. (A versengést az EP Magazine című kiadványa hirdette meg, a folyóirat összesen nyolc kategóriában szavaztatta meg az év képviselőit - a szerk.)

Eperjes egytized rózsafüzért mond Gyurcsányért

Vasárnap az első megszólaló Eperjes Károly színművész volt, aki bibliai idézetekkel tűzdelte tele beszédét. Eperjes a miniszterelnököt "Ferenc testvérnek" szólította, Orbánt pedig "Viktor testvérként" említette. A színművész elmondta, hogy mindennap egytized rózsafüzért mond a mindenkori miniszterelnökért. "Már látszik" - tette hozzá Gyurcsány Ferencre utalva.
 
Eperjes arra biztatta az összegyűlteket, hogy segítsenek a baloldaliaknak. "Akinek a bal kezével baj van, nem vágja le, hanem megpróbálja meggyógyítani" - mondta. Eperjes szerint az önkormányzati választás eredménye megmutatta, hogy már "ébred a nép", de később felébrednek majd a többiek is.

Eperjes utalt olyan megfigyelőkre, akik nem önszántukból vannak a Kossuth téren, sőt arra is, hogy valószínűleg a telefonját is lehallgatják, szerinte erre utalnak a kattogások a telefonjában. Eperjes elmondása szerint ilyenkor azt szokta mondani a telefonba, hogy "Testvérem, magáért is dolgozom, ne tegye le!".

A téren vasárnap is többezres tömeg gyűlt össze. A tömeg délután öt órakor elkezdte megtölteni a Parlament előtti parkolót és a tér déli oldalán található Rákóczi-szobor körülötti füves területet, sokan álltak a Földművelésügyi Minisztérium előtti útszakaszon is - jelentette az MTI tudósítója.

Orbán Viktor az október 6-i Fidesz-naggyűlésen jelentette be, hogy ezentúl minden nap gyűlést szerveznek az Országház előtti térre. A vezérszónokok között volt eddig többek között Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője, Kövér László, az országos választmány elnöke, valamint Pelczné Gáll Ildikó és Pokorni Zoltán a Fidesz alelnöke. Beszédet mondott Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is.

Hétfőn Martonyi János mond beszédet a Kossuth téren.

KAPCSOLÓDÓ CIKK