A bizalmi szavazás előtt három év türelmi időt kért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szocialista frakciótól - mondta el Juhász Ferenc, az MSZP ügyvezető alelnöke a Nap-kelte című televízióműsorban. Az alelnök beszámolója szerint a kormányfő az európai parlamenti választás eredményétől tette függővé, továbbra is ragaszkodik-e majd pozíciójához. Az MSZP-s képviselők korábban a kormány tudtára adták: nagyobb beleszólást akarnak a kormányzati munkába.

Gyakorlatilag három év türelmi időt kért Gyurcsány Ferenc a szocialista párt parlamenti
frakciójától a bizalmi szavazás előtt - mondta Juhász Ferenc, az MSZP ügyvezető alelnöke hétfőn a köztelevízió Nap-kelte című műsorában.

"Ha az európai parlamenti választáson nem voltunk sikeresek, akkor elküldhettek" - idézte Juhász Ferenc a kormányfő október hatodikai szavait. Az alelnök szerint erről nem azért nem beszélnek a szocialisták, mert titkolni akarnák az elhangzottakat, "hanem egyszerűen az a helyzet, hogy nem érdemes, nincs értelme". Juhász kijelentette: a kormány politikája két év múlva megmérettetik.

Legközelebb 2009-ben választanak európai parlamenti képviselőket az Európai Unió tagállamaiban, így Magyarországon is. Az MSZP ügyvezető alelnöke szerint a kormánypolitika tartalmát, stílusát és irányát ma Gyurcsány Ferenc szabja meg. "Ő, azt gondolom, nem csereszabatos" - fogalmazott Juhász.
   
"Önmagában nem a személycserék izgalmasak, hanem a politika tartalma és iránya", ha ez nem változik, "gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen miniszteri háttérrel valósítja azt meg a miniszterelnök" - tette hozzá a szocialista politikus.

A kormánypártok támogatottságának rohamos csökkenésével szembesülő szocialista képviselők korábban, a frakció- és választmányi ülésen azt kérték a kormánytól, hogy az eddiginél jobban vonják be őket a reformok kidolgozásába. Az MSZP frakciója emellett azt is kérte, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően ebben a ciklusban is kössön megállapodást az együttműködésről a képviselőcsoport és a kormány.

[origo] / MTI