A 23-i tűzijátékra már jobban készülnek

2006.10.16. 15:51

Szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek az október 23-i évfordulós ünnepségre tervezett tűzijátékra, okulva az augusztus 20-i tragédiából. Állandó kapcsolatban lesznek a szervezők a meteorológiai szolgálattal, és ülésezni fog egy úgynevezett irányító törzs. Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján lesz sok más látványosság is, a Kossuth téren például egy táncművészt emelnek a magasba egy gömbön.

Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának ünneplésére tervezett látványosságok között lesz tűzijáték is, igaz, csak másfél percig fog tartani. A rendezvényeket szervező Merlin Communications projektvezetője, Arany-Tóth László az [origo]-nak elmondta, azért nem is gondolkodtak, hogy ezt kihagyják, mert az augusztus 20-i tragédia "nem a tűzijáték, hanem az időjárás miatt következett be".

A tűzijáték biztosítási körülményeiről, annak felelősségi köréről törvénymódosítást készít elő a kormány. Bár jogszabály az ünnepig nem lesz belőle, de a Merlin munkatársa elmondta, hogy ők már a szerint biztosítják a 23-i látványosságot. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a tűzijáték alatt egy irányító törzs ülésezik, amelyben a BRFK és a katasztrófavédelem mellett több illetékes szervezet képviselői foglalnak helyet, állandó összeköttetésben az Országos Meteorológiai Szolgálattal. A katasztrófavédelemnek két mobil járműve is köröz majd a helyszínen, hogy ha valami baj van, azt azonnal jelenteni tudják és be tudjanak avatkozni.

A rendezvénysorozat lebonyolításában 300-400 fő vesz részt, amiben nincs benne a több száz fellépő. A programok biztosítási költségéről a Merlinnél nem tudtak jelenleg végleges összegről beszámolni, jelen állás szerint több mint 30 millió forintba kerül majd, ami még változhat.

A tűzijáték mellett lesznek más látványosságok is. A Kossuth téren például egy 6,5 méteres átmérőjű fehér gömb emelkedik majd a magasba. Ezen fpg lógni egy táncművész, aki valamilyen koreográfiát mutat be, aztán hatalmas nemzeti zászlót emel a tér fölé. Az Erzsébet és a Margit híd között 3000 méter hosszú nemzeti zászlót feszítenek ki, és lesznek élő szobrok, színházi előadások, jár majd Budapesten egy 1956-os gyártású villamos és az ország 19 nagyvárosát felkereső Múzeumvonat.

Mindezek hirdetése, vagyis a médiafoglalás 56 millió forintba kerül majd. A három kilométer hosszú és 4 méter magas Szabadság zászlaja nevet viselő nemzetiszínű szalag négyzetmétere 2500 forintjába kerül majd az államnak, vagyis összesen 30 millióba - ez a második legköltségesebb eleme a jubileumi ünnepségeknek.

A fővárosban három helyszínen is korabeli tankokat, harcjárműveket, tehergépkocsikat állítanak ki, összesen 25-30 darabot. A tankokat a Hadtörténeti Múzeum bocsátja rendelkezésre, a többi járművet magánszemélyektől bérli a Merlin, ennek, valamint a szállításnak a teljes ára "az összköltségvetés kevesebb mint egy százaléka", vagyis néhány millió forint. Az 1956-os gyártású feldíszített villamost - amely utasokat nem szállít, de a megállókban szóróanyagot terjeszt - a BKV-tól kapják, míg az országot bejáró Múzeumvonattal a MÁV támogatja a megemlékezést, mindkét közlekedési vállalat ingyen adja a járművét.

Előadást ad a Teatr 8 dnia nevű lengyel utcaszínházi társulat, és fellép Román Sándor több mint 200 főből álló tánckara is. Az ő bérükkel kapcsolatban azonban a Merlinnél azt közölték, hogy "a fellépők honoráriuma nem publikus adat".

KAPCSOLÓDÓ CIKK