Ennyit ér egy ember élete? - kérdezi az Olaszliszkán agyonvert tanár barátja. A falubeliek döbbentek, a romák a fenyegető levelek nyomán szkinhedekről suttognak. A tettesek az ottaniak szerint egy hét éve halott kislány miatt veszthették el a fejüket. A vérnyomok és az üvegszilánkok még látszanak az utcában. Az [origo] olaszliszkai riportja.

"Ez a falunak az alja, egy brutális gyilkosság!" - így minősítette egy helybeli férfi a vasárnap Olaszliszkán történteket. A döbbent falubeliek mindenütt a gyilkosságról beszéltek, és az agyonvert férfi lányainak helyébe képzelték magukat. "Végignézték, hogyan ölik meg az apjukat!" - ismételgették iszonyodva az általunk megkérdezettek.

Olaszliszkán a bűntény színhelyévé vált Kossuth Lajos utcát csak romák lakják. "Cigányutca" - ahogy az egyik ott lakó fogalmazott. Járda csak az egyik oldalon van, de nemigen használják. Mivel az utcában minden háznál legalább három, de több helyen hat-nyolc gyerek van, akik játszótér hiányában leginkább az utcán foglalják el magukat, a helyiek tudják, hogy óvatosan kell hajtani.

"A gyerekek csak úgy sétálnak az utca közepén, nem térnek ki a kocsik elől" - magyarázta egy olaszliszkai asszony. Az idegenek viszont időnként nagyon gyorsan hajtanak ezen a szakaszon is. A frissen javított aszfaltos utca ugyanis tulajdonképpen a Tokajt és Sárospatakot összekötő egyik út része.

Vérnyomok és kiskutyák

A lincselés színhelye hétfőn még mindig tele volt az autó betört szélvédőjének cserepeivel, az út szélén vérnyomok, amelyet ottjártunkkor kölyökkutyák szaglásztak. Valamivel később egy tiszavasvári férfi érkezett, néhány szál szegfűt és egy gyászszalaggal ellátott zászlót - Tiszavasvári címere volt rajta - tett az útra, ahol a gyilkosság nyomai látszottak.

"Még a moziból ismerem Vasváriból, emlékszem a csendességére" - mondta az elhunyt tanárra emlékezve. "A feleségével találkoztam reggel a tiszteletes úrnál, az édesapjával pedig a postán. Megrázta az egész családot, egész Tiszavasvári háborog, mindenki sír. Azon gondolkozunk, hogy ennyit ér egy ember élete?" - kérdezte a férfi. Ő és többen átjöttek komppal Tiszavasváriból, hogy megnézzék, milyen helyen történt a gyilkosság. "Nem lesz baj" - felelte kérdésünkre, hogy kell-e tartani romák és nem romák között kiélesedő ellentétektől a környéken.

"Ki tudja" - felelte ugyanerre a kérdésre egy olaszliszkai férfi. Abban az általunk megkérdezettek egyetértettek, hogy eddig nem volt komoly ellenségeskedés a faluban a "romaság" és a "magyarság" között. Most azonban sorra érkeznek a fenyegető levelek a falu nemrégen elindult honlapjára. A helybeli romák között hétfőn azt beszélték, hogy hamarosan gyülekeznek a szkinhedek Olaszliszkán. Egy roma nő tudni vélte, hogy azt gondolják a környéken: ki kellene irtani az összes cigányt a faluban.

Fotó: Marton Bálint

Ötven ember nézte az utcán

Az áldozat a Kossuth Lajos utcában sodorta el autójával az ott lakó tizenegy éves kislányt. A lány csak könnyebben sérült meg, azonban a rokonai kirángatták a férfit a volán mögül, majd agyonverték. A rendőrség tájékoztatása szerint a tanár két gyermeke - egyikük 6, a másik 14 éves - az autóban volt, így végig láthatták, mi történik. Egy idő után aztán kimenekültek az autóból, és egy olaszliszkai férfi vette fel őket, aki éppen arra hajtott a kocsijával.

Az utcában lakók szerint az egész pillanatok alatt történt, amikorra csődület támadt, a tiszavasvári férfi már halott volt. "Legalább ötven-hatvan ember volt az utcán" - mondták a szomszédok. "Mikorra mi kiértünk, már meghalt, a két gyerek meg sírt rajta" - mondta egyikük. Tíz percen belül megérkeztek a rendőrök és a mentők - mondták.

Egy helybeli férfi - aki állítólag látta az egészet - az [origo]-nak azt mondta: "Nem egy ütötte, hanem sokan", de ketten vállalták magukra a történteket. Szerinte azonban a tettes "nem a fiatal volt, hanem az apja, csak bevállalta helyette". Erről többet nem akart mondani, és azt mondta: a rendőrségen sem tenne vallomást.

"A Dezsőről nem gondoltuk volna"

A történtek miatt három embert vettek őrizetbe: az egyik gyanúsított a kisebbségi önkormányzat most ősszel megválasztott képviselője, a 18 éves H. Dezső. Előzetes letartóztatásba került az édesapja, idősebb H. Dezső is, a harmadik gyanúsított pedig a 21 éves Sz. András.

A cigány kisebbségi önkormányzat tagjává választott H. Dezső az elsodort kislány édestestvére volt - mondta az [origo]-nak Fercsák László, a szervezet elnöke. "A Dezsőről nem gondoltuk volna, hogy ilyet tesz. Nem akarhatták megölni, nem ilyen emberek" - mondta a családról. Ráadásul a szemtanúk azt beszélik: az odarohanó férfiak azt hitték, hogy még a kocsi alatt van a gyerek.

A szomszédok szerint "ilyenkor nincs mérlegelés". Az [origo]-nak többen is - köztük Fercsák László - azt idézték fel, a lincselők családjában hét évvel ezelőtt történt már egy baleset: akkor egy hétéves kislányt gázoltak el. A kislány meghalt, az ittasan vezető sofőr azonban néhány év börtönbüntetéssel megúszta, majd újra vezetni kezdett - derült ki a szomszédok szavaiból. Többek szerint ez magyarázhatja, hogy a családtagok elvesztették a fejüket a kislány balesete láttán.

"Ők úgy gondolják, hogy ítélkezhetnek" - vélte Fekete Gyula polgármester, aki szerint a faluban már korábban is voltak rablások, gyilkosságok, ugyanakkor téves ezeket a falu teljes lakosságára vagy az ott élő romákra kivetíteni. Arról is beszélt, hogy valóban van azonban a helyiek között egy "bizonyos kör, akik az istennek sem akarnak megjavulni, és már összeütköztek a törvénnyel".

Wirth Zsuzsanna

Fotó: Marton Bálint