A svéd kulturális miniszter példáját ajánlotta Gyurcsány Ferenc figyelmébe Szijjáró Péter a Kossuth téren. A skandináv politikus ugyanis azért mondott le posztjáról, mert nem fizette be a televízió üzembentartási díját. Szijjártó szerint a mai fiatalok ugyanúgy lázadnak a hazugság ellen, mint elődeik 1956-ban vagy '88-ban.

A magyar fiatalok olyan Magyarországot szeretnének, ahol Gyurcsány Ferenc nem süllyesztheti "a hazugság mély és sötét mocsarába" az országot - mondta a Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter az ellenzéki párt kormányellenes demonstrációsorozatának hétfői gyűlésén. Svédországgal példálózott, és azt mondta, ott működik a demokrácia, amit az is mutat szerinte, hogy a kulturális miniszternek egy be nem jeletett dajka és a be nem fizetett televíziós üzembentartási díj miatt távoznia kellett.

Szijjártó beszédében párhuzamot vont az 1956-os forradalom, az 1988-'89-es rendszerváltó évek és a jelen közt. Szerinte '56-ban és '88-ban is a hazugság, a képmutatás és a hatalom minden áron akarása ellen léptek fel az akkori fiatalok, és ez ellen kell fellépniük ma is, nem csak a fiataloknak, hanem az idősebb generációknak is.

Gyurcsány Ferenc hadat üzent a magyar fiataloknak és a magyar jövőnek - mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy ezt nem tűrik tovább. A fideszes politikus azt ajánlotta Gyurcsánynak, hogy kövesse a svéd miniszter példáját, és mondjon le nyugodtan, a hatalom elvesztése nem fog fájni.

A Fidesz tizenegy napja demonstrál a Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc lemondását követelve. Kedden Martonyi János volt külügyminiszter szólal majd fel.  Az első gyűlésen Orbán Viktor pártelnök beszélt, őt követte Áder János, Navracsics Tibor, Kövér László, Semjén Zsolt, Kósa Lajos, Szájer József, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán és Schmitt Pál. A Fidesz jelezte, október 23-áig mindenképp folytatják a gyűléssorozatot.