Az európai intézmények segítségére is szükség van Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere szerint a jelenlegi kormány elleni fellépésben. Martonyi erről a Fidesz Kossuth téri gyűléssorozatának keddi rendezvényén beszélt, ahol felszólalt egy olasz európai parlamenti képviselő is.

"Isten hozott" - ezt skandálta a tömeg a Kossuth téren, mikor színpadra lépett a Fidesz gyűléssorozatának keddi főszónoka, Martonyi János volt külügyminiszter. Felidézte az elmúlt évek kormányzati nyilatkozatait, amelyek sikerről, egyebek mellett dübörgő gazdaságról szóltak, majd feltette a kérdést, hogyha ennyire jól alakultak a dolgok, akkor miért került az ország az elmúlt 16 vév legsúlyosabb erkölcsi válságába.

A válasz szerinte az,  hogy vörös tintával írták az elmúlt éveket, vagyis szerinte folyik tovább a "szánalmas hazudozás". Hozzátette, különösen fájdalmasnak tartja, hogy a kormánypártok az elmúlt 16 évet gyalázzák meg, amikor a miniszterelnök hazugságait kiterjesztik arra az időszakra.

Bírálta a kormánypártokat azért is, amiért elítélik az utcai politizálást, vagyis a Fidesz által meghirdetett gyűléssorozatot. Martonyi szerint akinek ez nem tetszik, az nem érti az európai politizálás lényegét. Az ugyanis a részvételről szól, nemcsak a parlamenti politizálásról - jelentette ki.

Közölte, a kormányoldal érzi, hogy lejár az ideje, bár azt még nem tudni, mikor. Martonyi beszélt arról is, hogy ha külső segítséget kapnak az európai intézményektől, például a strasbourgi emberi jogi bíróságtól, azt köszönettel veszik. "Szükségünk lesz rá" - fogalmazott a volt külügyminiszter, hozzátéve, hogy a felelősség ugyanakkor nem a külföld, hanem az ő vállukon van.

A Gyurcsány Ferenc távozását követelő gyűléssorozat keddi napján felszólalt Antonio Tajani olasz európai parlamenti képviselő is, aki támogatásáról biztosította a résztvevőket. A gyűlés moderátora, Rákay Philip tévés műsorvezető emlékeztette a résztvevőket arra, hogy október 23-án az Astoriánál lesz a Fidesz ünnepi rendezvénye. Az ünnepségen felszólal Orbán Viktor pártelnök.