Féltik a királyokat a Kossuth téri tüntetőktől

2006.10.17. 11:33

Három király, 18 államfő, 6 kormányfő mellett több nemzetközi szervezet vezetője érkezik az '56-os ünnepségekre Budapestre, aminek következtében 12 éve nem látott biztonsági intézkedések, és rengeteg útlezárás vár a fővárosra. 1200 rendőrrel, mesterlövészekkel, rendőrségi helikopterekkel készülnek a hosszú hétvégére, de lehetséges, hogy a legnagyobb problémát a Kossuth téri tüntetők okozzák majd, akiknek a közelébe nem mehetnek a VIP-vendégek.

Nyolcvan államférfinak küldött meghívót a jubileumi 1956-os megemlékezésekre a Külügyminisztérium, és hétfő estig 56-an jeleztek vissza: eljönnek Budapestre a hétvégén. Három uralkodó, 18 államfő, 6 miniszterelnök, számos külügyminiszter mellett gondoskodni kell a NATO-főtitkárának és az Európai Bizottság elnökének a biztonságáról is.

2-es és 3-as védelmi kódok lépnek életbe a hosszú hétvégén - közölte a  Köztársasági Őrezred parancsnoka egy hétfő délutáni háttérbeszélgetésen. Szabó Ferenc elmondta, hogy a különösen védett személyek nagy száma miatt, számos helyen a városban tűzszerészek vizsgálják át a területet és mesterlövészekkel magaslati figyelőpontokat állítanak fel. Az 1994-es  Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet csúcstalálkozója óta nem volt ilyen mértékű intézkedéssorozat a fővárosban, és nem volt annyi útlezárás sem, mint amennyi most lesz.

Mint azt Komáromi Endre a BRFK képviseletében elmondta, október 22-én, azaz vasárnap a Ferihegyi repülőtér és a Roosevelt tér között befelé, valamint a 24-én kifelé közlekedő védett konvojok miatt gyakorlatilag nem lehet majd autózni ezen az útvonalon. Ezeket az utakat időlegesen teljes egészében lezárják majd, így például a rendkívül forgalmas Üllői és Andrássy utat is.

Nehéz helyzetben lesznek azok, akiknek ezekre a napokra van repülőjegyük. Kérdésünkre, hogy ők a kivezető út lezárásakor miként tudnak kijutni Ferihegyre az utazni vágyók, Schőn Péter azt mondta, hogy "előbb kell elindulni". A BRFK szóvivője szerint a lakosság megoldotta ezt a Bush-látogatás alatt is, másrészt szerinte meg lehet közelíteni más útvonaolon is a repülőteret. Az útlezárások pontos időtartamáról és helyéről a BRFK munkatársa kedd délutántól ígér tájékoztatást a rendőrség honlapján.

Az útvonalak mentén, a kihelyezett mobil táblák ellenére ott parkoló járműveket a tulajdonos anyagi kárára elszállítják az úgynevezett lopós autók. Fizetni csak azoknak nem kell, akik bizonyítani tudják, "hogy két hete külföldön tartózkodnak, és azt sem tudják, hogy mi van az országban" - közölte Komáromi. Budapest fölött légtérzárlatot is elrendelnek, rendőrségi helikopterekből figyelik majd a biztonsági emberek a védett helyszíneket és azok környékét.

A biztosított személyek közlekedési útvonala mellett azok tartózkodási helyei, vagyis az ünnepi programok helyszínei is a 2-es védelmi kód szerint lesznek biztosítva. Mások mellett így az Operaház, a Felvonulási tér, a Parlament és természetesen a Kossuth tér is. Az összes helyszín közül egyedül az utóbbi sorsa bizonytalan: "finoman fogalmazva is rendezetlen a Kossuth tér biztonsági helyzete" - közölte ezzel kapcsolatban Szabó Ferenc.

Az alapprobléma, hogy mind az ott több hete demonstrációt szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006-nak, mind a Miniszterelnöki Hivatalnak van érvényes területfoglalási engedélye. Ahhoz azonban, hogy a védendő személyek számára megfelelő körülményeket biztosítson a Köztársasági Őrezred, egyrészt az egész teret, másrészt a vezetők körül 50-70 méteres sugarú körben tartózkodó embereket teljesen át kell vizsgálni, azoktól minden olyan tárgyat (például tűzgyújtásra alkalmasat) el kell venni, ami veszélyeztetheti a politikusokat. A demonstrálók és a MEH közötti tárgyalásokban hétfő estig gyakorlatilag semmiféle előrelépés nem történt.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK