Ellenállással fenyegetőznek a Kossuth tériek

2006.10.17. 17:49

Nem tudtak megegyezni a Kossuth téri tüntetés szervezői és a Miniszterelnöki Hivatal képviselői arról, kié legyen a tér az október 23-i megemlékezések idején. A demonstrálók azzal fenyegetőznek, hogy ellenállnak, ha a rendőrség el akarja távolítani őket. Szerdán újra egyezkedenk a felek, a rendőrök szerint ekkor már végleges döntés születik.

Ragaszkodnak a Kossuth téri tüntetők ahhoz, hogy október 25-ig a Parlament előtt maradhassanak. Ugyanakkor a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az október 23-i állami rendezvények miatt igényt tart a térnek arra a részére is, ahol jelenleg demonstrálnak. Így a keddi egyeztetésen a két fél álláspontja nem közeledett egymáshoz. A tüntetők a MeH-et okolják emiatt. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint szerdán folytatódik az egyeztetés, amelyen döntés születik a végleges megoldásról.

Grespik László, a tüntetők jogi tanácsadója elmondta, hogy a hétfői egyeztetésen még kompromisszumos javaslattal váltak szét, azzal, hogy a Rákóczi-szobor körüli füves rész a tüntetőké maradhat. Ezzel szemben kedden Lapid Lajos, a rendőrkapitány közbiztonsági helyettese azzal fogadta a résztvevőket: a kormányőrséggel való konzultáció után megállapították, hogy ez nem kivitelezhető, így le kell keríteni a teljes Kossuth teret, valamint néhány környező utcát is, a külföldi vendégek védelme miatt - ismertette Grespik. Az ügyvéd szerint viszont a véleménynyilvánítás és a gyülekezés jogát nem korlátozhatják technikai jellegű hivatkozással.

Ha a rendőrség 20-án lezárja a teret, akkor azzal áthágja a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogok elvét, hiszen október 25-éig bejelentett tüntetés van a Kossuth téren - állította Grespik László. Közölte, hogy ez közvetlen, durva alkotmánysértés lenne. Grespik közölte azt is, hogy a keddi tanácskozáson egyebek között azt is felvetették a tüntetők, hogy akár fémdetektoros kapuk segítségével ellenőrizzék őket, így garantálható lenne a rendezvény biztonsága, azonban ezt is elutasították. A MeH alternatív helyszínt sem ajánlott fel a tüntetőknek Grespik szerint, ezért a demonstrálók kilátásba helyezték: ellenállnak, ha a hatóságok el akarnák őket távolítani a Parlament elől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK