Marad a Fidesz az Astoriánál

2006.10.18. 15:48

Arra kérte Demszky Gábor Orbán Viktort, hogy ne az Astoriánál tartsa a Fidesz október 23-i ünnepi megemlékezését. A főpolgármester szerint ugyanis a belvárosi rendezvény megbénítaná a főváros közlekedését. A Fidesz azonban nem akar helyszínt változtatni.

Demszky Gábor főpolgármester nyílt levélben kérte Orbán Viktortól, hogy ne az Astoriánál tartsa meg ünnepi megemlékezését október 23-án a Fidesz. Azt javasolta, hogy a rendezvényt más, a forgalmat kevésbé akadályozó helyszínen tartsák meg. Demszky szerint ugyanis a belvárosi tér lezárása miatt Budapest nagy részén megbénulna a közlekedés.

A főpolgármester közölte, hogy tiszteletben tartja a szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez fűződő alkotmányos jogokat. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is: egy BM-rendelet szerint "a közlekedés rendjének aránytalan sérelme" esetén a rendőrségnek lehetősége van egy rendezvény megtiltására, illetőleg a szervezők értesítésével új időpontban, új helyszínen történő megrendezésének biztosítására.

Ezért arra kéri Orbánt: fontolja meg, hogy a város nyugalmának megőrzését, az ünnepi megemlékezés méltóságát megfelelőképpen szolgálja-e egy, a Belváros legjelentősebb közlekedési csomópontjában megtartott pártrendezvény.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője kedden jelentette be, hogy a Fidesz az Astoriánál tartja ünnepi megemlékezését, ahol a főszónok Orbán Viktor lesz. Rákay Kálmán (Philip), a Fidesz Kossuth téri nagygyűléseinek műsorvezetője reagált Demszky felvetésére. Irónikusan csak annyit mondott: persze, megyünk Gábor! Ahogy azt Móricka elképzeli...

Rogán Antal, a Fidesz Kossuth téri szónoka is reagált Demszky kérésére. Szerinte Demszky részlehajló, amiért ezt kéri: a rendszerváltás óta ugyanis miden március 15-én a Nemzeti Múzeum előtt szokott beszélni Demszky is, és ilyenkor is le szokták zárni az Astoriát. Amikor Demszky beszédet mond, úgy látszik ez nem probléma, csak most, amikor nem mond beszédet - jegyezte meg Rogán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK