Tarlós mentette meg a gigantikus zászlórúdat

2006.10.18. 16:19

Gigantikus zászlórudat állíttat fel 1956 emlékére Makovecz Imre építész Óbudán barátja, Tarlós István korábbi kerületi polgármester segítségével. Az építész szerint a 45 méter magas oszlop nem szimbolizál semmit, és nem is illik a városrészbe, de a pénteki avatáson mellette felszólaló Wittner Máriának tetszik, mert azt szerinte a mérete miatt nem lehet lerombolni.

"Az égvilágon semmit nem szimbolizál. Ötvenhat. Ennyi" - mondta arról a 45 méter magas fémből készült zászlórúdról Makovecz Imre építész, amit - ahogy fogalmazott - ő "és a barátai" állíttatnak, majd avatnak fel pénteken. A magasságban a környékbeli tízemeletes lakótelepi házakat is messze felülmúló rúd méretének indoklásaként az építész szűkszavúan mindössze annyit közölt, "hogy messziről is látni lehessen azt".

Barátok közt 4,5 millió

Az esemény szervezői a városban osztogatott szórólapon hívják a szimpatizánsokat péntek délután öt órára Óbudára, a HÉV Tímár utcai megállójához, az avatóünnepségre. "Aki magyar, velünk tart" - áll a felhívásban, amely arra is kéri az eseményen megjelenőket, hogy hozzon mindenki egy magyar zászlót, amit az oszlop lyukas tövébe szúrnak majd, és egy szál virágot is a hősi halottak emlékére. Makovecz közölte, hogy a szórólapokat a lakosság mellett a polgári körök között is terjesztették.

Makovecz Imre azt mondta az [origo]-nak, hogy a 14-szer 4,5 méteres, összesen 8 kilogramm súlyú zászlót egy 83 éves néni varrja, a zászlórúd viszont nem az ő építész-stúdiójának a teremtménye, azt egy vasas céggel gyártatták le. A hatalmas rúd elkészítése és felállítása 4,5 millió forintba kerül, s hogy a számlát ki állja, arra Makovecz így felelt: "zártabb körben, a barátok közt szerveztünk egy gyűjtést és összegyűjtöttük a pénzt."

A zászlórúd felállítási helyének megtalálásával voltak gondok. Makoveczék először azt szerették volna, hogy a Sváb-hegyről magasodjék a város fölé találmányuk, de hiába próbálkoztak, nem kaptak építési engedélyt. "Ekkor fordultam Tarlóshoz" - mondta az építész. Az akkor még III. kerületi polgármester vezette önkormányzat meg is adta az engedélyt egy, az előzőnél kevésbé patinás közterületre, a Tímár utcai HÉV-megálló közelébe.

Fotó: Szabó Pál

"Indítson ellene akciót az SZDSZ"

A szórólap szerint az építész mellett Wittner Mária fideszes parlamenti képviselő és Tarlós István volt kerületi polgármester is beszédet mond majd az avatóünnepségen. Utóbbi titkárától megtudtuk, hogy Tarlós "csak udvariasságból, barátságból megy el, beszélni nem fog". Az építész azt mondta, beszéde témája attól függ, hogy lesznek-e provokációk, míg a képviselő azt közölte, hogy mondandójához kell "a pillanat hatása".

Kérdésünkre, hogy szerinte illik-e a városképbe a hatalmas zászlórúd, Makovecz azt felelte: "Abszolút nem illik bele, úgyhogy elvárom az SZDSZ-től, hogy azonnal indítson akciót a lebontásáért." Wittner más véleményen volt, szerinte gyönyörű a zászlórúd. Különösen a mérete tetszett neki, mert mint közölte, "ezt legalább már nem tudják majd ledönteni". Hozzátette, az építmény  "fölé kell, hogy tornyosuljon a Kádár-kaptáraknak (itt a lakótelepi panelházakra gondolt). Ideje, hogy túlemelkedjünk így is a szennyes múlton" - közölte a fideszes politikus.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK