Előzetesben a lincselés három gyanúsítottja

2006.10.18. 11:23

Előzetes letartóztatásba helyezték azt a három férfit, akit a tiszavasvári tanár agyonverésével gyanúsítanak. Lehetnek még további gyanúsítások a vasárnapi lincselés ügyében. Bár többen tartottak valamiféle bosszútól, nem történt atrocitás a faluban. Kedd este romák tartottak megemlékezést a lincselés helyszínén.

Egy hónapig, azaz november 18-ig elrendelte szerdán a bíróság az olaszliszkai lincselés gyanúsítottjainak előzetes letartóztatását - mondta az MTI-nek Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője. A döntést a három férfi közül ketten tudomásul vették, egy gyanúsított fellebbezett. A bírósági döntés előtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság az [origo]-val azt közölte, a nyomozás még tart, lehetnek újabb gyanúsítottak is.

Vasárnap Olaszliszkán egy negyvennégy éves tiszavasvári tanárt azért verték halálra, mert elsodort egy utcára kiszaladó kislányt az autójával. Az áldozatot csaknem félszáz ütés, rúgás érte főként a fején és a teste felső részén. Kemény tárgyról - botról, vascsőről - nem volt szó, leginkább fizikai erővel, lábbal okozhatták ezeket a sérüléseket az orvos szakértői vélemény szerint.

A faluban a romák védelme, vagyis az "általános szituáció és a nyugalom biztosítása" miatt hétfő óta sűrűn járőröznek a rendőrök, a nagy létszámot továbbra is fenntartják. A faluba érkező, a romákat fenyegető levelek és telefonhívások miatt még hétfőn éjjel száztíz roma menekült el a faluból, egy részük az erdőben rejtőzött el. Legtöbben már visszatértek Olaszliszkára.

Már nem félnek annyira a romák, a kisebbségi vezetők most arra próbálják rávenni őket, hogy engedjék óvodába-iskolába a gyerekeiket. "Tegnap üres volt az egész iskola, de nem lehet ezt tovább csinálni" - fogalmazott Fercsák László, az olaszliszkai cigány önkormányzat elnöke.

Fercsák László nem kapott újabb fenyegető levelet, kedden azonban telefonon és névtelen levélben is megfenyegették a faluban lakó romákat. Elmondása szerint kedd este hatkor az Olaszliszkán levő romák, körülbelül százötvenen, végigvonultak a Kossuth Lajos utcán - ahol a gyilkosság történt - és megemlékezést tartottak. A megemlékezésen tiszavasváriak nem voltak jelen, ők - köztük az elhunyt tanár felesége - korábban jártak Olaszliszkán.

Fercsák szerint mindenki kezdi megérteni, hogy bűncselekméy történt, és együtt érez az elhunyt hozzátartozóival. "Kiközösítjük magunk közül ezeket az embereket, akik tették" - fogalmazott a cigány önkormányzat vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK