Foghíjas sorokban tüntettek a diákok

2006.10.19. 17:38

A vártnál jóval kevesebb hallgató ment el a budai Várba szervezett tandíjellenes tüntetésre. A diákok előtt Nagy Zoltán, a Hallgatatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának alelnöke mondott először beszédet, amelyben színvonalas, finanszírozott felsőoktatást követelt. A szervezők arra biztatták a demonstrálókat, hogy legyenek kitartóak, és újabb, hasonló tüntetéseket helyeztek kilátásba.

Este hat órakor a Szózat eléneklésével befejeződött a tandíjellenes demonstráció a budai Várban, negyed hétkor már alig néhányan lézengtek a helyszínen. A Dísz téren korábban sem voltak sokan, az [origo] munkatársa szerint legfeljebb háromezer hallgató jöhetett el, holott a szervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tízezer diákra számított. A rendezvény alatt a színpadtól alig 30 méterre már foghíjasak voltak a sorok.

A szervezők még a beszédek előtt arra kérték a résztvevőket, hogy ne hozzanak magukkal politikai jelvényeket, "senki se próbálja a saját politikai céljainak kisajátítani a hallgatók tüntetését". A nyitóbeszédet Nagy Zoltán HÖOK-alelnök tartotta. Arról beszélt, hogy elsősorban azokért vannak itt, akik a jövőben kerülnek majd be a felsőoktatásba.

"Jobb, finanszírozott, mindenki számára hozzáférhető felsőoktatást akarunk" - jelentette ki, majd egyesével is sorolni kezdte a diákok kívánságait: színvonalas, minőségi felsőoktatás, értékes diploma, "az adófizetők pénzének ésszerű, hatékony felhasználása". Nagy Zoltán az ellen is tiltakozott, hogy szerinte a kormány nem folytatott párbeszédet a diákokkal a tandíjról. Végül kitartásra szólította fel a diákokat. "Ha kell, itt maradunk napokig, hetekig, amíg a vizsagidőszak el nem kezdődik, mert akkor reményeink szerint mindenki tanulni fog, de utána akár hónapokig is" - mondta.

"Ha kell, minden szemesztert úgy kezdünk, hogy az utcáról üzenünk a kormánynak: nem kell tandíj" - jelentette ki az utolsóként felszólaló Ekler Gergely HÖOK-elnök is, aki hozzátette: nemet mondani nem egyenlő az ellenzékiséggel. Ekler arra hívta fel a hallgatók figyelmét, hogy ne legyen harag és düh bennük, mert "rossz eszközökkel nem lehet jó célokért küzdeni". A szervezők elmondták, hogy több európai uniós ország hallgatói is támogatásukról biztosították a magyarokat.

A rendezvényen bemutattak a kivetítőn egy videómontázts, ahol régi, eredeti felvételeken arról beszélt mind a négy parlamenti párt vezetősége, hogy nem lesz tandíj. "Úgy gondoljuk, hogy ezt a kormány szúrta el. Nem kicsit, nagyon" - mondta Gyurcsány őszödi beszédét finomítva idézve Ekler, majd így folytatta: "Mondjuk ki bátran, hazudtak nekünk. Elhittük, hogy a nem lesz tandíj azt jelenti, hogy nem lesz tandíj, nem pedig azt, hogy talán nem vagy mégis igen."

"Akik a tandíjat akarják, mind ingyen tanultak"; "Lenin: tanulni tanulni tanulni, magyar kormány: fizetni fizetni fizetni" - ezek a feliratok láthatók a diákok transzparensein. "Kevesen vagyunk" - mondta szomorkásan egy egyetemista lány tudósítónknak. Több hallgató is azzal magyarázta a tüntetők alacsony létszámát, hogy elmaradt az elsőként meghirdetett demonstráció, a mostani megmozdulásról pedig csak kevesen tudtak, nem hirdették elég feltűnően. "Van egy ismerősöm, aki moziba ment, pedig az elsőnél még jött volna, direkt ezért felutazott Pestre" - mesélte egy ELTE TTK-s fiú.

Más hallgatók szerint az is közrejátszhatott a vártnál kisebb érdeklődésben, hogy egyes egyetemeken őszi szünet van, máshol zárthelyi-időszak, és a kérések ellenére nem rendeltek el rektori szünetet. Igaz, a SOTE-n például volt rektori szünet egy '56-os mártír emlékére, mégis onnan is mindössze százan jöttek el. Azt is említették néhányan, amiről a HÖOK elnöke beszélt ma az [origo]-nak: sok tanár szándékosan erre az időpontra szervezett vizsgát, zárthelyit. Az általunk megkérdezett egyetemek vezetői azonban tagadták ezt. Tudósítónk találkozott olyan ELTE-s diákkal is, akinek a tanára azt mondta, aki szeretne elmenni tüntetni, annak a távolléte igazolt hiányzásnak számít.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK