Törvényt sérthettek a szerény polgármesterek

2006.10.20. 11:43

Jellemzően nem változtak a most megválasztott polgármesterek fizetései az elődökéhez képest, de volt példa emelésre is, sőt, akadt olyan település is, ahol az új vezető írásban kérte: kevesebbet keressen mint elődje. A szakértő szerint ez törvénysértés, de egyben a józan ész első megnyilvánulása. Az [origo] körkérdést intézett a 23 megyei jogú város önkormányzatához, hogy megtudjuk: az új összetételű közgyűlések milyen fizetést szavaztak meg a régi/új polgármestereknek?

A polgármesteri tisztség ellátásának feltételeiről rendelkező törvény kimondja, hogy a városok vezetőinek tiszteletdíjáról a választások után megalakuló közgyűlések első ülésükön kell, hogy döntsenek. Lehetőségük némileg korlátozott, ugyanis a 36.800 forintos köztisztviselői illetményalapot szorozhatják be bizonyos keretek között, amennyiben a helyben megállapított illetményalap nem magasabb ennél. Levélben elküldött - de azt telefonon is minden esetben külön megerősített - kérdésünkre a 23 önkormányzatból 19 adott választ, két helyen még nincs döntés, így 17 polgármester fizetéséről, valamint az emellé kapott költségtéréséről tudunk beszámolni. A városok felében egyébként cserélődött, felében maradt a polgármester a választások után.

Kisváros, nagy fizetés

A legtöbb településen (öt helyen: Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár és Szombathely) bruttó 552 ezer forintot keres a polgármester, ami az illetményalap tizenötszöröse. Ehhez a legtöbb helyen felveszi a politikus a fizetése - rendszerint - 25-30 százalékát kiadó költségtérítést is. Ez 552 ezernél minimum 138 ezer forint, de vannak ennél magasabb tiszteletdíjak is, és ha azoknak a 30 százalékát számoljuk, akkor a költségtérítés összege meghaladhatja a bruttó kétszázezret is.

Érdekes, hogy a hozzánk választ eljuttató önkormányzatok közül egy viszonylag kisebb várost irányító politikus, a Dunaújvárosban újraválasztott szocialista Kálmán András keresi a legtöbbet, bruttó 708 ezret. Ennyi volt korábban is a polgármester jövedelme, amit egyébként a szocialisták mellett a Fidesz helyi politikusai is megszavaztak, a négy független képviselőből álló civil frakció tagjai viszont nem.

Megszavazzák a vetélytárs fizetését

A kérdésünkre érdemi választ adó 17 önkormányzatból 13 helyen az előző fizetést szavazták meg a képviselők. Így azokban a városokban is, ahol maradt a fideszes vezetés: Debrecenben (Kósa Lajos, 552 ezer), Zalegerszegen (Gyimesi Endre 570 ezer) és az elmúlt ciklus ideje alatt ügynökbotránytól hangos Kaposváron is (Szita Károly 552 ezer) gyakorlatilag egyhangú döntések születtek, mindössze a zalai megyeszékhelyen tartózkodott három kormánypárti politikus 24 igen voks mellett.

A tisztségükben megtartott szocialista polgármestereknél - egy kivételével - szintén nem emelt fizetést az elvégzett munka jutalmaként a közgyűlés, maradtak a korábbi bérek. Igaz, az MSZP-s városvezetők átlagfizetése magasabb a fideszesekénél. Az újraválasztottak közül Botka László Szegeden 645 ezret kap, Ipkovich György Szombathelyen 552 ezret, Warvasovszky Tihamér viszont már 642 ezret Székesfehérváron. Pécs is maradt szocialista irányítás alatt, itt az autóbaleset miatt tartós kórházi kezelésre szoruló Toller László helyett indult, majd választást nyert Tasnádi Péter örökölte elődje 600 ezres fizetését. Az összes helyen - egy-két tartózkodást leszámítva - kormánypárti és ellenzéki politikusok együtt szavaztak.

"A józan értelem első megnyilvánulása"

A polgármesteri tisztségről szóló 1994-es törvény egy passzusa kimondja, hogy a vezető tiszteletdíja a korábbi polgármester fizetésénél nem lehet kevesebb. Épp ezért meglepő, hogy két városban az újonnan megválasztott polgármester írásban kérte az új közgyűlést, hogy csökkentsék a fizetését az elődjéhez képest - aminek eleget is tettek a szavazó frakciótagok. Így a szabad demokrata Dióssy Lászlót (600 ezer volt a fizetése) Veszprémben 16 év után váltó fideszes Debreczenyi János immár 560 ezret keres, itt 40 ezres illetményalapot szoroztak be a politikusok. Csökkent az új (szintén fideszes) szolnoki polgármester fizetése is 552-ről 515 ezerre.

Megkérdeztük Tóth Zoltán választási szakértőt, hogy mit gondol a fizetéscsökkentésekről. "Tekinthetünk úgy erre, hogy ez törvénysértés, de tekinthetünk úgy is rá, mint a józan értelem első megnyilvánulására. Örömteli hírről van szó, ennek a szerénységnek előbb-utóbb el kellene uralkodnia a közgyűlésekben és a kormányzatban egyaránt" - mondta Tóth Zoltán.

Nem volt jellemző, de akadt fizetésmelésre is példa, mindössze két helyről kaptunk ilyen értelmű választ. Az egyik az immár fideszes irányítású Érdről érkezett, amely július 11-től lett megyei jogú város, és az októberi választást megelőzően a település korábbi vezetése nem vette igénybe az így már alkalmazható magasabb szorzót a polgármester fizetésénél. A régi 472 ezres fizetés 533 ezer forintra emeléséről egyhangúlag döntött a 27 tagú közgyűlés. A másik település Nyíregyháza, ahol az immár nem először újraválasztott szocialista Csabai Lászlóné tiszteletdíját emelték fel 532 ezerről 570 ezerre.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK